Biznis vesti

Deepfake tehnologija u službi bankarskih prevara: Vaš novac je u opasnosti sedam dana u nedelji

Komentari

Autor: Euronews

02/05/2024

-

16:19

Deepfake tehnologija u službi bankarskih prevara: Vaš novac je u opasnosti sedam dana u nedelji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nedavni lažni video poziv sa nekim za koga se mislilo da je finansijski direktor kompanije koštao je 23 miliona evra jednu firmu iz Hong Konga, čiji naziv nije otkriven u interesu istrage.

Deepfake pokušaji lažne verifikacije identiteta porasli su za 3000 odsto tokom prošle godine, što ukazuje na pojavu nove pretnje u svetu  finansijskih prevara.

Korišćenje lažnog ili ukradenog identiteta je način broj jedan za lažno ulaženje u bankovni račun, a žrtve širom sveta bivaju lišene milijardi sopstvenog teško zarađenog novca.

Sada prevaranti zavaravaju ljude koristeći novu tehnologiju alata generativne veštačke inteligencije (AI) koji mogu da imitiraju glasove ili izgled ljudi kako bi dobili pristup njihovim bankovnim računima.

Kako znaš kome da veruješ?

Nedavni primer deepfakinga (digitalno manipulisanje video snimcima ili slikama) bio je kada je iznos od 23 miliona evra prebačen iz jedne  kompanije u Hong Kongu u drugu (koju kontrolišu prevaranti) po nalogu, kako se verovalo, glavnog finansijskog direktora kompanije. 

Policija Hong Konga saopštila je da je službenik koji je izvršio transfer verovao da su finansijski direktor kompanije, kao i svi ostali u video pozivu, stvarni.

Prevara je otkrivena tek kada je službenik sve kasnije proverio u centrali firme.

Sve veći broj izveštaja govori o ljudima koji primaju pozive od prijatelja i rođaka koji traže finansijsku pomoć. Zvuče stvarno. Možda ne traže mnogo. Ali ako ste u nedoumici, kažu stručnjaci, uvek spustite slušalicu i pozovite ponovo svoj kontakt.

Još jedna lažna upotreba generativne veštačke inteligencije koja diže kosu na glavi dešava se u Australiji, gde je veštačka inteligencija korišćena za kreiranje čitavih vesti i lažnih video snimaka – koji često prikazuju slavne ličnosti – koji promovišu mogućnosti ulaganja. Nacionalni centar za borbu protiv prevara morao je da izda upozorenja da su ove prevare prošle godine koštale Australijance više od 8 miliona dolara (4,88 miliona evra).

Slični pokušaji desili su se bliže Evropi u oktobru 2023. godine kada su se pojavili deepfake lažni video snimci koji su uključivali BBC voditelje koji su, kako na snimcima izgleda, promovišu investicioni projekat Ilona Maska.

U SAD, FBI centar za žalbe na internet kriminal primio je skoro 900.000 žalbi prošle godine, što je povećanje od 22% u odnosu na prethodnu godinu. Potencijalni gubici su više od 12,5 milijardi dolara (11,5 milijardi evra). Buduća šteta bi lako mogla da bude veća, jer stručnjaci predviđaju godišnji porast prevare identiteta od 2 milijarde dolara (1,4 milijarde evra) kroz generativnu veštačku inteligenciju, navodi Marketwatch.

Trendovi finansijskih prevara korišćenjem AI 

Finansijska industrija je, kako se izveštava, bila svedok značajnog porasta prevara u koje su uključeni deepfake i algoritmi mašinskog učenja.

Ovi alati se probijaju kroz zaštitu identifikacije, uključujući verifikaciju dokumenata, biometrijsku verifikaciju i validaciju podataka.

Manipulacija dokumentima se brzo povećava uz pomoć poboljšanih AI alata, a biometrijska verifikacija takođe postepeno postaje žrtva ovog trenda, navodi dobavljač za verifikaciju ličnih dokumenata Onfido u svom Identity Fraud izveptaju 2024.

Jedan od načina na koji prevaranti postaju kreativni u biometrijskim prevarama je upotreba deepfake alata, uključujući aplikacije za zamenu lica. Pokušaji korišćenja deepfakea u prevarama su uveliko porasli između 2022. i 2023. godine.

"Prevaranti sve češće koriste originalan dokument (dobijen putem curenja podataka) za proveru verifikacije dokumenta, a zatim menjaju lice za biometrijsku proveru", piše u izveštaju. Trenutno, iako je lažiranje biometrije rastući trend zbog širokog spektra dostupnih AI alata na mreži, komplikovaniji aspekt lažiranja biometrije još uvek nije široko rasprostranjen. Takvi slučajevi predstavljaju tek nešto više od 2% ukupnih pokušaja prevare.

profimedia

 

Prema izveštaju, koji analizira trendove, mali broj prevaranata je odgovoran za većinu deepfake napada i oni imaju tendenciju da se fokusiraju na jedan po jedan posao. Drugi trend ukazuje na to da, dok je prethodnih godina broj pokušaja prevare opadao tokom vikenda, 2023. godine, oni su dosledno aktivni svih sedam dana u nedelji, što ukazuje na globalnu, međusobno povezanu aktivnost.

Evropa je najmanje omiljena regija za prevarante. Prosečne stope prevare su 3,1% za sve verifikacije ličnih dokumenata, a najčešće korišćena vrsta dokumenta u takvim zločinima su nacionalne lične karte. Francuska nacionalna lična karta je najpopularnija za krađu.

Kako AI može da zaštiti od finansijskih prevara

"Isti tehnološki alati koji čine prevaru sve prisutnijom u bankarstvu i plaćanju, omogućavaju firmama da se suoče sa izazovom“, kažu stručnjaci konsultantske firme McKinsey's.

Kroz saradnju sa regulatorima, kao i stručnjacima za sajber bezbednost, stvaraju se najsavremenija rešenja. To uključuje otkrivanje i prevenciju prevara u realnom vremenu, koje pokreće AI.

Jedan od takvih načina je da AI analizira veliku količinu podataka, uključujući obrasce transakcija i ponašanje u potrošnji svakog klijenta, i da koristi mašinsko učenje da uoči pokušaje prevare u budućnosti. Identifikovanje obrazaca i označavanje anomalija omogućava brze odgovore na sumnjive aktivnosti.

Citygroup koristi takve alate kao deo svojih napora protiv pranja novca, a HSBC ima za cilj da spreči prevaru u plaćanju uz pomoć sličnog sistema veštačke inteligencije.

"AI se može iskoristiti za opšte dobro. I vladine agencije i industrije sve više koriste veštačku inteligenciju i mašinsko učenje za efikasnu borbu protiv prevara", navodi se u izveštaju Onfido.

Oni takođe primećuju da su AI alati dostupni za nadmudrivanje lažnih ID-ova, uočavanje ponovljenih podataka u pokušajima prevare i dvostruku proveru znakova za deepfake lažiranje u biometrijskoj verifikaciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis