Biznis vesti

Realni rast BDP-a u prvom tromesečju 4,6 odsto međugodišnje: Rast zabeležen u 14 od 24 industrijske grane

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2024

-

13:45

Realni rast BDP-a u prvom tromesečju 4,6 odsto međugodišnje: Rast zabeležen u 14 od 24 industrijske grane
Realni rast BDP-a u prvom tromesečju 4,6 odsto međugodišnje: Rast zabeležen u 14 od 24 industrijske grane - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromesečju 2024. bio je 4,6 odsto međugodišnje, što predstavlja ubrzanje rasta u odnosu na četvrto tromesečje 2023, kada je rast bio 3,8 odsto međugodišnje, objavila je Narodna banka Srbije (NBS) pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Kako se navodi, industrijska proizvodnja je u prvom tromesečju ove godine zabeležila rast od 2,9 odsto međugodišnje, čemu je doprineo rast sva tri sektora.

Prerađivačka industrija ostvarila je rast od 3,1 odsto međugodišnje, a rast je zabeležen u 14 od 24 grane.

Kako je navela centralna banka Srbije, najveći doprinos rastu potekao je od proizvodnje računara i elektronskih proizvoda, prehrambene industrije, metalnih proizvoda i osnovnih metala, dok je najveći negativan doprinos potekao od proizvodnje naftnih derivata usled planiranog remonta u Rafineriji Pančevo.

Rast je ostvaren i u sektorima rudarstva i energetike od 6,1 odsto i 0,3 odsto međugodišnje.

NBS dodaje i da su uslužni sektori takođe zabeležili povoljna kretanja, pa je tako promet u trgovini na malo u prvom tromesečju 2024. u odnosu na isto tromesečje prethodne godine zabeležio realni rast od 6,5 odsto međugodišnje.

Kada je reč o turizmu, ukupan broj noćenja turista u periodu januar–mart bio je viši za 5,3 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, dok je ukupan broj dolazaka turista bio veći za 9,9 odsto međugodišnje.

Ističe se i da kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, prema podacima RZS, robni izvoz izražen u evrima u prvom tromesečju ove godine ostvario međugodišnji pad od 1,6 odsto, prvenstveno usled manjeg izvoza rudarstva i električne energije, dok je u prerađivačkoj industriji i poljoprivredi zabeležen rast izvoza. Istovremeno, robni uvoz izražen u evrima zabeležio je međugodišnji pad od 3,3 odsto, pre svega usled manjeg uvoza energenata.

Komentari (0)

Biznis