Biznis vesti

Privreda Južne Afrike zbog brojnih kriza izgubila 43 milijarde evra za tri godine

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2024

-

23:30

Privreda Južne Afrike zbog brojnih kriza izgubila 43 milijarde evra za tri godine
Privreda Južne Afrike zbog brojnih kriza izgubila 43 milijarde evra za tri godine - Copyright AP Photo/Themba Hadebe

veličina teksta

Aa Aa

Šest uzastopnih ekonomskih potresa u protekle tri godine koštalo je privredu Južne Afrike čak 850 milijardi randa (oko 43 milijardi evra), procenilo je danas Ministarstvo trgovine i industrije Južnoafričke Republike (JAR).

Kako se navodi u tim analizama, od početka 2020. do trećeg tromesečja prošle godine ekonomiju afričke države uzdrmale su dve globalne i četiri lokalne krize, koje su se brzo manifestovale na ekonomsko stanje JAR, preneo je Blumberg.

Južnoafrički ministar trgovine, industrije i konkurencije Ebrahim Patel naveo je da se kumulativni pad proizvodnje u južnoafričkoj ekonomiji procenjuje na između 650 i 850 milijardi randa.

Kao potresi koji su uticali na ekonomiju JAR navedeni su globalna pandemija kovida 19, najgori građanski nemiri od vremena aparthejda u julu 2021, rat u Ukrajini, razorne poplave u istočnoj priobalnoj provinciji Kvazulu-Natal 2022. godine, nestašice struje i logistički problemi.

Blumberg napominje da su ti ekonomski šokovi usledili upravo u trenutku "kada se privreda Južne Afrike oporavljala od ere endemske korupcije" tokom mandata predsednika Džejkoba Zume.

Krize su odložile, a zatim pomerile fokus kada je reč o industrijskim planovima, navodi se u izveštaju.

Dodaje se kako bi, u slučaju da nije bilo pomenutih potresa, bruto domaći proizvod JAR bio između tri i pet odsto veći nego što je trenutno, a stopa ekonomskog rasta u proseku iznosi oko 0,5 odsto od 2020. godine.

Komentari (0)

Biznis