Region

Omogućena isplata zarada "na ruke" u Republici Srpskoj, ali od "crne liste" SAD veći problem su "nevidljive sankcije"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/04/2024

-

17:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Najviši zvaničnici Republike Srpske Milorad Dodik, Radovan Višković i Nenad Stevandić mogli bi ubuduće da primaju platu u gotovini umesto na račun u banci i tako zaobiđu američke sankcije. To im je omogućeno izmenama Zakona o radu, koje je Narodna skupština RS usvojila 19. aprila.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i predsednik Skupštine Nenad Stevandić pod sankcijama su Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija. Banke su im ugasile račune sredinom marta, ubrzo nakon posete Sarajevu pomoćnice američkog ministra finansija Ane Moris, koja je upozorila da će se i banke naći na udaru sankcija ukoliko i dalje budu poslovale sa osobama sa "crne liste".

Urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić je rekao za Euronews Srbija da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakon po hitnom postupku upravo da bi bile zaobiđene američke sankcije i da bi se omogućilo najvećim funkcionerima da primaju plate. Ističe da se ne radi samo o političarima, već i o drugim osobama koje nisu aktivne u političkom životu, kao što su članovi porodice Milorada Dodika.

"Omogućeno je da njihovi poslodavci mogu da im u gotovini isplate plate nakon što se poreskoj upravi dostavi da su njihovi računi u bankama ugašeni, a da do toga nije došlo na osnovu sudske presude", naveo je Vukelić.

Rešen samo deo problema

Kaže da je deo problema time rešen, ali da ostaje pitanje kako će se isplaćivati plata članici Predsedništva BiH Željki Cvijanović kojoj zaradu isplaćuje ta institucija.

"Nije rešen sav problem. Na takozvanoj 'crnoj listi ' SAD nalazi se ukupno 47 lica u BiH. Najveći broj njih je iz Republike Srpske i ono što je posebno problematično, brojne kompanije su na listi. Firme kojima su ugašeni računi su zapravo mrtvo pravno lice, ne mogu da posluju, uvoze i izvoze, i da radnicima isplaćuju plate”, rekao je sagovornik Euronews Srbija.

Navodi da određene firme mogu da budu prenete na druga lica, ali da je to teško sa velikim kompanijama i njima je onemogućeno da posluju u unutrašnjem i spoljnom prometu.

Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

 

Na pitanje da li sve to može da utiče na sivu ekonomiju, Vukelić je rekao da Poreska Uprava Republike Srpske godinama promoviše akciju “Stop platama u koverti, recite ne gotovom novcu" kako bi se što veći broj ljudi izvukao iz sive ekonomije i kako bi bilo smanjeno plaćanje radnika u gotovini.

"Sada je napravljen veliki izuzetak, gde će funkcioneri Republike Srpske primati platu u gotovini. Nije bilo drugog rešenja da se to uradi. Primanje plate je jedno od ljudskih prava, da budete plaćeni za svoj rad. Ali se šalje loša poruka stranim i domaćim investitorima, jer možete tako brzo, preko noći, promeniti poresku politiku i propise", kaže Siniša Vukelić.

Prelivanje nestabilnosti sa politike na ekonomiju

Osim toga, ističe da se nestabilan politički ambijent održava i na ekonomiju.

"Pored vidljivih sankcija prema osobama na crnoj listi, mnoge veći problem su one nevidljive. Odnose se na to da je Republika Srpska u teškoj finansijskoj situaciji. Iako je projektovano da se ove godine zaduži za 500 miliona evra na inostranom i domaćem tržištu, uspela je da se zaduži samo oko 70 miliona . Ima ogromnu rupu u budžetu od oko 400 miliona koje ne može da pronađe na domaćem tržištu jer su im banke poručile, mada nezvanično, da više neće kupovati državne obveznice i trezorske zapise, a na inostranom tržištu ne mogu do tog novca", kaže urednik portala Capital.ba.

Dodaje da je premijer Višković bio u Kini, a predsednik Dodik u Rusiji, ali da očigledno nije pronađeno rešenje. Kako ističe, to dovodi do nestabilnosti, jer se već sada kasni sa isplatama dobavljačima roba i usluga, ali i sa isplaćivanjem nekih velikih infrastrukturnih projekata. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa