Region

Ivanović regovao na izjavu Marka Đurića: Crna Gora se u spoljnoj politici vodi isključivo svojim interesima

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2024

-

15:30

Ivanović regovao na izjavu Marka Đurića: Crna Gora se u spoljnoj politici vodi isključivo svojim interesima
Filip Ivanović - Copyright Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski ministar spoljnih poslova Filip Ivanović izjavio je danas da se Crna Gora u vođenju spoljne politike rukovodi isključivo svojim, a ne tuđim interesima.  

Ivanović je to rekao podgoričkim Vijestima reagujući na izjavu spoljnih poslova Srbije Marka Đurića povodom informacije da će Crna Gora podneti dva amandmana na predloženu rezoluciju o Srebrenici, koja bi tokom ovog meseca trebalo da se nađe u Generalnoj skupštini UN.  

Đurić je gostujući u emisiji Hit-Tvit na Pink televiziji sinoć rekao da Crna Gora to radi zbog domaće publike i javnosti.  

"Meni to liči na ispiranje saveti, ono što navodno radi Vlada Crne Gore vezano za podnošenje amandmana, oni to rade za domaću političku upotrebu, da ne bi izgledalo da su protiv Srbije, pa predlažu amandmane kojima treba tobože da ublaže to pred domaćom javnošću", rekao je Đurić.

Ivanović je najpre čestitao Đuriću stupanje na dužnost ministra spoljnih poslova Srbije.

"Želim g-dinu Đuriću uspešan rad, iako razumem da se u prvim danima mandata mogu desiti i ishitreni potezi, kao što se i dogodilo sinoć kada je komentarisao nezvanične informacije povodom teksta Rezolucije UN o Srebrenici. Takođe, zahvaljujem mu na isticanju principa u vođenju spoljne politike Republike Srbije, koji nisu ništa novo u međunarodnim odnosima. Naime, i Crna Gora u spoljnoj politici baštini iste principe. Da bi bilo jasnije: Crna Gora se u vođenju spoljne politike rukovodi isključivo svojim, a ne tuđim, interesima; takođe, Crna Gora će se prema drugim državama odnositi upravo onako kako se te države odnose prema Crnoj Gori", naveo je Ivanović.  

Đurić je još rekao da iako, kako je naveo, "odlično znamo da je u slučaju ove rezolucije zgažen Dejtonski sporazum jer nisu sve strane i žrtve obuhvaćene, niti je obuhvaćeno 120.000 različitih žrtava različitih naroda koji su stradali, ovde se bave samo jednim narodom i jedan narod osuđuju".  

Kazao je i da o pomenutoj rezoluciji nije bilo konsultacija ni u regionu ni bilo gde drugo iako je Srbija neposredni garant Dejtinskog sporazuma ni ona nije konsultovana.  

"Crna Gora sve ovo radi kao signal za domaću upotrebu", rekao je Đurić i napomenuo da će Srbija jasno praviti razliku "ko nam je prijatelj", zavisno od toga kako se neko bude odnosio prema pomenutoj rezoluciji.

Jasno ćemo, kazao je, praviti razliku “ko nam je prijatelj" u odnosu na druge.  

Iz Vlade Crne Gore sinoć je za portal RTCG nezvanično rečeno da uz posredovanje SAD predata dva amandmana na nemačku rezoluciju o Srebrenici u cilju, kako je navedeno, postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa