Region

Predsednički izbori u Severnoj Makedoniji: Gordana Šiljanovska Davkova proglasila pobedu, Pendarovski priznao poraz

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/05/2024

-

22:24

Predsednički izbori u Severnoj Makedoniji: Gordana Šiljanovska Davkova proglasila pobedu, Pendarovski priznao poraz
Predsednički izbori u Severnoj Makedoniji: Gordana Šiljanovska Davkova proglasila pobedu, Pendarovski priznao poraz - Copyright Tanjug/ AP Photo/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat VMRO-DPMNE za predsednika Severne Makedonije u drugom krugu predsedničkih izbora Gordana Siljanovska Davkova proglasila je večeras pobedu i poručila da će biti predsednik svih građana bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

"Nijedan predsednik ne može da traži jedinstvo ako se drži samo partijskih principa", rekla je Siljanovska na konferenciji za novinare nakon što je Državna izborna komisija saopštila prve nepotpune rezultate u drugom krugu predsedničkih izbora.

Istakla je da će njena vrata uvek biti otvorena za sve građane i da će ispuniti sve obećano u predizbornoj kampanji, počev od narodnih kancelarija, preko obraćanja parlamentu, Sudskog saveta, Ustavnog suda i Saveta bezbednosti, a sve u skladu sa svojom strukom.

"Moramo da pokušamo da pomažemo jedni drugima, da počnemo da se razumemo, da ne posežemo za vetom, već da posegnemo za podrškom", rekla je Siljanovska Davkova.

Istakla je da njeni putevi prvo vode na Balkan, ali i da neće izostaviti ni Brisel.

Braniće, poručila je državne i nacionalne interese države.

Prema prvim i nepotpunim izbornim rezultatima za drugi krug predsedničkih izbora na osnovu gotovo 70 odsto obrađenih glasačkih listića Siljanovska Davkova je dobila podršku od 64,30 odsto biračkog tela, a njen protiv-kandidat Stevo Pendarovski, koga podržava aktuelna vladajuća stranka SDSM-a je osvojio 29,57 odsto glasova biračkog tela.

Severnoj Makedoniji su danas održani i parlamentarni izbori čije je prve rezultate objavila Državna izborna komisija.

Koalicija "Tvoja Makedonija" okupljena oko VMRO-DPMNE apsolutni pobednik parlamentarnih izbora 

Preliminarni rezultati sa današnjih parlamentarnih izbora koje je objavila Državna izborna komisija na svojoj veb-stranici pokazuju da je od obrađenih 54,36 odsto biračkih mesta, koalicija “Tvoja Makedonija” VMRO-DPMNE osvojila 188.616 glasova (39,14 odsto), Evropski front DUI 84.156 (17,46 odsto), koalicija albanske opozicije “Vredi” 69.445 (14,41 odsto), a koalicija za evropsku budućnost predvođena partijom SDSM 63.641 (13,21 odsto).

Partija Levica ima 31.012 (6,44 odsto), pokret ZNAM – Za našu Makedoniju 22.741 (4,72 odsto).

Ostale partije i koalicije koje su učestvovale na izborima imale su manje od jedan procenat glasova, javlja makedonska "MRT".

Pravo glasa na parlamentarnim izborima imalo je 1.815.350 građana upisanih u birački spisak.

Vučić čestitao pobedu novoj predsednici Severne Makedonije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je čestitao Gordani Šiljanovskoj Davkovoj na pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji. 

"Čestitam Gordani Šiljanovskoj Davkovoj na izboru za predsednicu Severne Makedonije sa željom da uspešno obavlja odgovornu dužnost koju preuzima. Uveren sam da ćemo zajednički nastaviti da radimo na jačanju veza između Srbije i Makedonije u cilju napretka i dobrobiti naših naroda, kao i prosperiteta celog regiona", naveo je Vučić na platformi Iks. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa