Region

Mandić najavio Rezoluciju o Jasenovcu: Podneće je Srbi iz Crne Gore, očekujem podršku svih stranaka

Komentari

Autor: RTCG

09/05/2024

-

16:41

Mandić najavio Rezoluciju o Jasenovcu: Podneće je Srbi iz Crne Gore, očekujem podršku svih stranaka
Mandić najavio Rezoluciju o Jasenovcu: Podneće je Srbi iz Crne Gore, očekujem podršku svih stranaka - Copyright Prinskrin/Youtube/Skupština Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti Rezoluciju o Jasenovcu. Ta rezolucija biće predložena parlamentu Crne Gore. 

"Očekujemo stoprocentu podršku vlasti i opozicije", rekao je Mandić na današnjem Premijeskom satu, prenosi RTCG.

Prema ranijem pisanju "Balkan Insight", Jasenovac pokazuje razmere zločina koji su počinjeni u Hrvatskoj za vreme Drugog svjetskog rata u ime nacije i države.

"Ustaški pokret ga je zvao koncentracionim i radnim logorom. Ali od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. Jasenovac je bio logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i deca zbog svoje verske, etničke ili ideološke pripadnosti, bez optužnice i suđenja. Do sada je prikupljeno 83.145 imena žrtava. Najmanje 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 dece mlađe od 14 godina umrlo je u kompleksu logora Jasenovac. Međutim, procjenjuje se da je konačan broj mnogo veći, te je verovatno da imena nekih žrtava nikada neće biti poznata. Žrtve su uglavnom bili Srbi, Jevreji i Romi, koji su proganjani zbog svoje nacionalnosti i vere, kao i antifašisti", piše u članku. 

Na kraju Drugog svetskog rata, kada je poraz nacističkih snaga bio očigledno neminovan, ustaše su počele uništavati svu dokumentaciju logora i ubijati preostale zarobljenike.

Kada su shvatili da se bliži kraj, oko 600 logoraša organizovalo je proboj iz Jasenovca.

Preživelo ih je samo 103.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa