Region

Milatović na Cetinju nastavlja konsultacije o mandataru

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2023

-

11:00

Milatović na Cetinju nastavlja konsultacije o mandataru
Milatović na Cetinju nastavlja konsultacije o mandataru - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović nastavlja danas na Cetinju konsultacije o mandataru sa predstavnicima Građanskog pokreta Ura Dritana Abazovića, koji je na izborima nastupao zajedno sa Demokratama Alekse Bečića.

Milatović će se danas sastati i sa predstavnicima Socijalističke narodne partije (SNP), Socijaldemokrata (SD) i Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Demokrate su nakon jučerašnjih konsultacija sa Milatovićem iskazale jasnu podršku lideru Pokreta Evropa sad (PES) Milojku Spajiću da sastavi novu vladu, a istog stava su i predstavnici Bošnjačke stranke.

Prema pisanju podgoričkih medija, Demokratama je navodno obećano mesto predsednika Skupštine, na kome insistira i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević rekao je juče nakon konsultacija sa Milatovićem da, shodno predlogu principa o formiranju vlade koji je predložio PES, taj pokret treba da dobije poziciju premijera, a ZBCG mesto šefa parlamenta. Poručio je da ZBCG ne može prihvatiti da "treći budu drugi", odnosno da Demokrate dobiju funkciju čelnika Skupštine, s obzirom na to da su na izborima dobile manje glasova od ZBCG.

Dodao je da, ako bi se primenio "princip sedam" PES-a, ZBCG-u treba da pripadne sedam resora, ali i da je ova koalicija spremna na određene ustupke. Poručio je da njegova koalicija nije spremna na poniženja i da lider PES-a treba ponovo da "aktivira" razgovore o vladi da bi se došlo do "optimalnog rešenja".

Naveo je i da vlast treba da formiraju partije većine formirane 30. avgusta 2020. i manjinske stranke.

"Spajić ima varijantu da ima manjinsku podršku Demokratske partije socijalista (DPS) ili neke druge partije. Mi nismo spremni da damo manjinsku podršku. Spajić ima 31 poslanika, i fali im deset do minimalne parlamentarne većine, a mi smatramo da je potrebna većina od 49 poslanika", rekao je Knežević.

Mandić: Kad se budemo dogovorili, imaju naše potpise

U ponedeljak je lider Nove srpske demokratije, članice koalicije ZBCG, Andrija Mandić, nakon konsultacija kod Milatovića, rekao da predsednik PES-a može da dobije potpise podrške kad postignu dogovor.

"Ono što smo mi - PES, Demokrate i koalicija ZBCG, zaključili na trojnom sastanku, to je da je dogovoreno kad smo sve dogovorili. Nismo daleko odmakli u tom dogovoru da bismo mogli reći da on (Spajić) računa na naše potpise i podršku. Kad budemo dogovorili, naši potpisi će biti tu", rekao je Mandić komentarišući izjavu Spajića da je "ubedio šefa države da ima podršku potrebnu za formiranje nove vlade", podsećaju podgoričke Vijesti.

Na pitanje da li pozicija predsednika parlamenta može biti tačka spoticanja u pregovorima, lider Demokrata Alesa Bečić je rekao da "Demokrate nikad nisu trgovale, niti ucenjivale".

Predsednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović rekao je novinarima da je Milatoviću preneo da Pokret Evropa sad treba da predloži mandatara i da to treba da bude lider te stranke Milojko Spajić.

"BS je podržala da Spajić bude mandatar, što smo ranije već rekli", kazao je Ibrahimović.

PES: Stav DPS-a ima politički motiv

PES je zahvalio BS-u i Demokratama koji su, kako su saopštili, "izrazili principijelan demokratski stav da mandatar za sastav nove vlade bude s liste i partije koja je pobednik vanrednih parlamentarnih izbora".

"Stav DPS-a ima politički motiv, jer im nije u interesu da Spajić bude predsednik Vlade. Iako legitiman, šteta što jedna članica koalicije Za budućnost Crne Gore ima isto mišljenje, čime osporavaju mogućnost Spajiću da i formalno postane mandatar", naveli su iz PES-a.

Iz DPS-a su odgovorili da "PES nema s njima problem, već sa predsednikom države Jakovom Milatovićem koji je u ponedeljak na konsultacijama sam konstatovao da Spajić nema većinu".

Optužili su Milatovića da aktivno, u saradnji s liderom GP URA Dritana Abazovića i Bečićem, radi na tome da Spajić ne dobije mandat za sastavljanje Vlade.

V.d. predsednika DPS-a Danijel Živković rekao je u ponedeljak da je "na osnovu razgovora sa predsednikom Crne Gore, zaključio da nema većine od 41 poslanika na osnovu koje bi šef države odredio mandatara".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa