Evropa

Helsinki kontaktirao sa Moskvom i Pekingom zbog istrage oko oštećenja gasovoda

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2023

-

17:29

Helsinki kontaktirao sa Moskvom i Pekingom zbog istrage oko oštećenja gasovoda
Helsinki kontaktirao sa Moskvom i Pekingom zbog istrage oko oštećenja gasovoda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Finsko ministarstvo spoljnih poslova je diplomatskim kanalima kontaktiralo sa Rusijom i Kinom u vezi sa oštećenjem gasovoda "Baltikkonektor" i komunikacionog kabla između Finske i Estonije, objavilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštenje o "ozbiljnosti problema i početku istrage", a preneo je Rojters.

"Finska je kontaktirala sa ruskim ministrom spoljnih poslova, „navodeći ozbiljnost problema“ i da je istraga počela“, navodi se u saopštenju, koje su prenele RIA Novosti.

Napominje se da je Finska kontaktirala s Kinom, kako bi zatražila pomoć u uspostavljanju kontakta sa brodom "Nevnev Polar Ber", koji se spominje u istrazi.

Ranije su Estonci objavili da je, prema sajtu za pomorsku analitiku Marin Trafik, na dan nesreće na gasovodu u njegovoj blizini bilo pet brodova, ali je kontejnerski brod "Nevnev Polar Ber", pod zastavom Hong Konga, u vlasništvu Kineza, prišao mnogo bliže oštećenim ceviima.

"Baltikkonektor", koji se nalazi između Estonije i Finske, stao je u noći 8. oktobra, kada je finski operater primetio da gasovod ne radi zbog mogućeg curenja.
 

Komentari (0)

Evropa