Evropa

Novoimenovani izaslanik EU za mala i srednja preduzeća podneo ostavku

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2024

-

13:14

Novoimenovani izaslanik EU za mala i srednja preduzeća podneo ostavku
Novoimenovani izaslanik EU za mala i srednja preduzeća podneo ostavku - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Visoki izaslanik Evropske unije za mala i srednja preduzeća Markus Piper podneo je ostavku svega nekoliko sati pre početka prvog radnog dana na toj funkciji, preneo je danas portal Politiko.

''Predsednica (Evropske komisije) istovremeno poštuje i žali zbog odluke Markusa Pipera da ne preuzme svoju funkciju izaslanika za mala i srednja preduzeća 16. aprila kako je planirano'', saopštio je portparol predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

On je dodao da je Fon der Lajen odložila proceduru izbora za mesto izaslanika za preduzeća do završetka izbora za Evropski parlament.

Politiko navodi da je odabir Pipera na inicijativu Fon der Lajen izazvao neslaganje unutar Komisije, pre svega zbog navodnog favorizovanja Pipera, koji dolazi iz iste nemačke političke partije kao i predsednica EK, odnosno Demohrišćanske unije.

Piper je potpisao ugovor kojim je postao izaslanik 31. marta, uprkos činjenici da su druga dva kandidata u užem izboru za tu funkciju, obe žene, navodno dobile više ocene na testovima tokom procesa selekcije.

Kako navodi Politiko, potpredsednik Evropske komisije Žozep Borelj, kao i komesari Nikolas Šmit, Paolo Đentolini i Tjeri Breton kritikovali su imenovanje Pipera.

''Uspešno sam prošao kroz veoma zahtevnu proceduru selekcije. Ali činjenica da, od svih ljudi, komesar Breton, koji je do sada bio odgovoran za mala i srednja preduzeća i smanjio birokratiju, sada dovodi u pitanje proceduru je loša namera i motivisana je isključivo partijskom politikom'', rekao je Piper.

On je istakao da sada ne vidi način da ispuni očekivanja nakon napetosti koje je proizvelo njegovo imenovanje.

''Pošto je Breton unapred bojkotovao moje preuzimanje dužnosti u okviru Komisije, trenutno ne vidim mogućnost da ispunim legitimna očekivanja vezana za tu funkciju. Stvari će izgledati drugačije nakon evropskih izbora sa očekivanom novom većinom'', rekao je Piper.

Neimenovani visoki zvaničnik blizak Bretonu ocenio je Piperove navode ''obrnutim inženjeringom''. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa