Evropa

Stoltenberg leteo Evrofajterom: Generalni sekretar NATO-a posetio vazduhoplovnu bazu Bundesvera u Lageu

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2024

-

16:43

Stoltenberg leteo Evrofajterom: Generalni sekretar NATO-a posetio vazduhoplovnu bazu Bundesvera u Lageu
Stoltenberg leteo Evrofajterom: Generalni sekretar NATO-a posetio vazduhoplovnu bazu Bundesvera u Lageu - Copyright Bernd Wuestneck/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posetio je danas nemačku 73. taktičku eskadrilu Štajnhof uoči predstojećeg samita alijanse u julu u Vašingtonu. 

On se upoznao sa mogućnostima za brzo reagovanje te eksadrile koja je stacionirana u vazdušnoj bazi Lage i leteo oko sat vremena borbenim avionom Evrofajters.

"Vazduhoplovna baza južno od Rostoka je impresivan objekat gde se obučavaju najbolji piloti na svetu. Zato je ova baza veoma važna za NATO. Osim toga, Lage igra suštinsku ulogu u raznim NATO-ovim misijama vazdušne policije, poput one na Baltiku, i na taj način daje važan doprinos kolektivnoj odbrani", rekao je generalni sekretar NATO-a, prenosi nemački radio NDR.

Stoltenberg je istakao da Nemačka u okviru EU pruža najveću podršku Ukrajini.

Bernd Wuestneck/dpa via AP

 

On je posebno pohvalio nedavnu odluku da se Ukrajini da još jedan PVO sistem Patriot i da se za njega obuče ukrajinske posade. 

Stoltenberg je tokom posete Lageu i sat vremena leteo borbenim avionom Evrofajter.

"Radujem se što ću leteti Evrofajterom", rekao je Stoltenberg pre leta.

Avion je sa Stoltenbergom i pilotom vazduhoplovstva poleteo je u 12.22 po lokalnom vremenu a let je trajao oko sat vremena, objavio je list Frankfurter algemajne cajtung. 

Bernd Wuestneck/dpa via AP

 

 

Nakon sletanja, generalni sekretar NATO je rekao da je veoma impresioniran kompatibilnošću naoružanja različitih zemalja alijanse, napominjući da je imao priliku da se vidi "pravi primer NATO interoperabilnosti u praksi", kada je nemački avion tanker napunio gorivom dva švedska borbena aviona u vazduhu koji su učestvovali u vežbi.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa