Evropa

Četiri prezenterke pokrenule postupak protiv BBC zbog diskriminacije

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2024

-

20:14

Četiri prezenterke pokrenule postupak protiv BBC zbog diskriminacije
Tanjug/AP/Frank Augstein - Copyright Tanjug/AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Četiri novinarke BBC-ja pokrenule su sudski postupak protiv britanskog javnog servisa tvrdeći da je proces prijave za posao bio namešten.

Martine Kroksal, Karin Đanone, Kasija Madera i Anita Mekvig navele su da su izgubile posao glavnih prezentera nakon spajanja BBC news i kanala World news, preneo je Miror.

Novinarke, koje imaju između 48 i 55 godina i poznata su lica na kanalu BBC vesti, tvrde da su pretrpele diskriminaciju na osnovu godina i pola nakon reorganizacije dva kanala vesti koja je obavljena u julu 2022. 

BBC se opire pravnoj tužbi žena u kojoj one navode da su izgubile posao i da nisu radile godinu dana od kada su osporile proces. One tvrde da su pretrpele viktimizaciju, uznemiravanje i da im je narušen ugled.

Kroksal je radila za BBC od oktobra 1991. godine, bila je glavna prezenterka na BBC news kanalu i BBC world news od 2001. godine. 

Madera je radila za BBC od jula 2022, a od marta 2012. bila je glavna prezenterka na BBC news kanalu i BBC world news.

Mekvig je radila za BBC od oktobra 1995. godine i bila je glavni prezenter na BBC news kanalu i BBC world news od 2006. godine.

Đanone je počela da radi za BBC u januaru 2005, postala je član osoblja u aprilu 2008. i bila glavni prezenter BBC news i BBC world news.

Komentari (0)

Evropa