Evropa

"Poslednji izborni test" za Sunaka: Glasači u Britaniji danas biraju gradonačelnike i odbornike

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2024

-

16:02

"Poslednji izborni test" za Sunaka: Glasači u Britaniji danas biraju gradonačelnike i odbornike
"Poslednji izborni test" za Sunaka: Glasači u Britaniji danas biraju gradonačelnike i odbornike - Copyright Tanjug AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Glasači u Engleskoj biraju danas gradonačelnike i odbornike, što je poslednji izborni test za britanskog premijera Rišija Sunaka pre parlamentarnih izbora, koji će verovatno biti održani u drugoj polovini godine.

Očekivanja među vladajućim konzervativcima su mala, ali Sunak se nada da će njegova stranka zadržati bar jedno mesto gradonačelnika, kako bi sprečio pozive da podnese ostavku pre parlamentarnih izbora, preneo je Reuters.

Očekivani gubici konzervativaca u gradskim skupštinama i na dopunskim parlamentarnim izborima u gradu Blekpulu na severu Engleske pojačaće nade opozicionih laburista da će ostvariti pobedu na nacionalnim izborima.

"Očekujemo značajne gubitke", rekao je juče ministar finansija Džeremi Hant za Sky News. On je kazao da ukoliko Englezi žele bolje javne usluge i manje poreze, treba da glasaju za konzervativce.

Lider laburista Kir Starmer rekao je da njegova stranka treba da ostvari uspeh na izborima, koji pokrivaju više od 2.600 odborničkih mesta i 11 gradonačelnika širom Engleske, kao i 37 policijskih komesara u Engleskoj i Velsu.

"Moramo da pokažemo da ljudi imaju poverenje i da glasaju za promenjenu Laburističku partiju", rekao je on.

Lokalni izbori će biti poslednja provera pre parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, na kojima će, kako se navodi u istraživanjima javnog mnjenja, konzervativci izgubiti.

Prema istraživanju agencije za ispitavanje javnog mnjenja YouGov/Times konzervativci imaju podršku samo 18 odsto birača, što je najniži nivo od 2019. godine, dok laburiste podržava 44 odsto birača.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa