Evropa

Evropska komisija pokrenula istragu o "zelenom marketingu" evropskih avio-kompanija

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2024

-

23:01

Evropska komisija pokrenula istragu o "zelenom marketingu" evropskih avio-kompanija
Evropska komisija pokrenula istragu o "zelenom marketingu" evropskih avio-kompanija - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Holandski ogranak francuske avio-kompanije Er Frans koji čine avio-prevoznici KLM i Lufthansin Brusells Airlines potvrdili su danas da je pokrenuta istraga Evropske komisije (EK) o zelenom marketingu koji putnike pokušava da uveri da su aviokompanije ublažile uticaj avio-letova na životnu okolinu.

Evropska komisija objavila je u utorak da je sa grupom evropskih regulatora za zaštitu potrošača pokrenula istragu kako bi se utvrdilo da li je 20 avio-prevoznika obmanjivalo putnike neutemeljenim tvrdnjama o ekološkim posledicama letova, prenosi Reuters.

EK je pokrenula istragu u saradnji s regulatorima iz Belgije, Holandije, Norveške i Španije, ali portparol EK nije želeo da potvrdi koji avio-prevoznici su predmet istrage, uz obrazloženje da je istraga u preliminarnoj fazi.

Iz Brisela se upozorava da avio-kompanije moraju jasno da navedu u kojoj se meri mogu potkrepiti konkretnim naučnim dokazima tvrdnje da se emisije ugljen-dioksida koji se oslobađa sagorevanjem goriva u avionskim motorima mogu amortizovati klimatskim projektima i upotrebom održivih goriva.

"Ako želimo odgovorne potrošače, moramo im pružiti tačne informacije. Oni zaslužuju tačne i naučno utemeljene odgovore, a ne nejasne ili lažne tvrdnje", navela je poverenica EU za vrednosti i transparentnost Vera Jurova.

Er Frans je potvrdio da je primio pismo Evropske komisije i da se ono analizira kako bi se donela odluka o nužnim koracima koji se moraju preduzeti.

Grupa Lufthansa je takođe potvrdila da je primila pismo Komisije i istakla je u svom saopštenju da ozbiljno shvata svaki prigovor i detaljno ga analizira.

Udruženje avio-prevoznika A4E istaklo je u svom saopštenju da se propisi u EU trenutno "uveliko razlikuju od zemlje do zemlje i da su još u fazi izrade".
 

Komentari (0)

Evropa