Evropa

Promene u Velikoj Britaniji: U restoranima i kancelarijama biće zabranjeni novi rodno neutralni toaleti

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2024

-

11:48

Promene u Velikoj Britaniji: U restoranima i kancelarijama biće zabranjeni novi rodno neutralni toaleti
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U barovima, restoranima i kancelarijama u Velikoj Britaniji biće zabranjeno određivanje novih prostorija da budu rodno neutralni toaleti, u skladu sa izmenama zakona koje će stupiti na snagu kasnije ove godine.

Britanski ministri su rekli da će izmene zakona povećati "bezbednost, privatnost i dostojanstvo" žena. Na osnovu tih izmena zakona, nove javne i poslovne zgrade moraće da imaju odvojene muške i ženske toalete, prenosi Tajms.

Prema tim odredbama, oni koji to ne mogu da obezbede, moraće da imaju prostoriju koja uključuje toalet, umivaonik i sušilicu za ruke iza vrata koja mogu da se zaključavaju.

Ministri su rekli da će se tom odlukom okončati povećanje broja takozvanih "rodno neutralnih" toaleta koji su uskraćivali privatnost. Izmene zakona su, međutim, kritikovali aktivisti za prava LGBTQ zajednice koji su upozoravali da bi to dodatno marginalizovalo transrodne osobe.

Britanska vlada je izmene zakona prvi put predložila prošle godine, uprkos snažnoj kampanji protivnika tih izmena koji su rekli da će transrodne žene biti u riziku po bezbednost jer bi morale da koriste toalete za muškarce.

Ispitivanje javnog mnjenja koje je sprovela agencija YouGov početkom godine pokazalo je da se 48 odsto ljudi oseća neprijatno kada koristi rodno neutralne toalete, uključujući 57 odsto žena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa