Evropa

"Problematična" torta umalo da pokvari ručak Makrona i Sija: Brižit je obožava, ali ne ide dobro uz priču o Ukrajini

Komentari

Autor: Le Figaro

08/05/2024

-

19:04

"Problematična" torta umalo da pokvari ručak Makrona i Sija: Brižit je obožava, ali ne ide dobro uz priču o Ukrajini
"Problematična" torta umalo da pokvari ručak Makrona i Sija: Brižit je obožava, ali ne ide dobro uz priču o Ukrajini - Copyright Tanjug Ap/Yoan Valat

veličina teksta

Aa Aa

Ručak koji je u utorak francuski predsednik Emanuel Makron priredio kineskom kolegi Si Đinpingu u etno restoranu u idiličnom prevoju Turmale na Pirinejima umalo se završio "incidentom" jer je malo falilo da na meniju bude nesrećno nazvana "ruska torta".

Dvojica državnika su u društvu svojih supruga uživali u "autentičnom, ali intimnom" planinskom restoranu koji pripada Makronovom prijatelju Eriku Abadijeu, piše Figaro. Pričalo se i o težim temama, poput rata u Ukrajini, uz koje izgleda nije dobro išla tradicionalna pirinejska poslastica.

Prinstscreen YouTube/Meilleur du Chef

 

Posle supe garbur, jagnjeće plećke i drugih delikatesa došao je red na sireve i naravno dezert. U pitanju je torta sa biskvitom na bazi badema i pralina kremom, posuta šećerom u prahu tako da podseća na snegom prekrivenu rusku stepu. Nastala je u jednoj porodičnoj pekari pre oko 100, koja i dan danas čuva tajni recept, a bivšem francuskom predsedniku Fransoa Miteranu se toliko svidela da je uvrstio u meni Elisejske palate.

Ruska torta je bila popolarna i kod njegovih naslednika Žaka Širaka i Nikolasa Sarkozija, koji su ugostili mnoge strane državnike upravo ovim dezertom. Što je još bitnije, francuski mediji prenose da tortu posebno obožava predsednikova supruga Brižit Makron, ali je na njenu žalost poslužen "običan" tart od borovnica.

"Još pre nekoliko nedelja sam predložio meni Jelisejskoj palati", objasnio je vlasnik restorana listu La Dépêche du Midi, ali je morao da napravi manju korekciju. 

Iako Si verovatno ne bi imao ništa protiv ove torte sa bademima Figaro objašnjava da je izbegnuta "nelagodnost" tokom diskusije o teškoj temi. Inače, Kina je zauzela neutralan stav po pitanju rata i nije eksplicitno podržala rusku operaciju, ali je takođe više puta osuđivala mešanje Zapada.

Sa druge stane SAD optužuju Kinu da snabdeva Rusiju strateški važnim komponentama za izradu naoružanja, poput mikročipova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa