Evropa

EU postigla dogovor o upotrebi zamrznutih ruskih sredstava za vojnu pomoć Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2024

-

17:18

EU postigla dogovor o upotrebi zamrznutih ruskih sredstava za vojnu pomoć Ukrajini
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadori zemalja članica Evropske unije postigli su danas dogovor u načelu o tome da se prihodi od zamrznutih ruskih sredstava koriste za vojnu pomoć Ukrajini, saopštilo je belgijsko predsedništvo EU.

"Taj novac će biti korišćen kako bi se podržao oporavak i vojna odbrana Ukrajine u kontekstu ruske agresije", objavilo je belgijsko predsedništvo na platformi X.

Predsednica Evropske komisije pozdravila je ovaj politički dogovor.

"Nema jačeg simbola i nema veće koristi od tog novca nego da se Ukrajina i čitava Evropa učine sigurnijim mestom za život", navela je Fon der Lajen na mreži X.

Savet Evropske unije odobrio je u februaru rezoluciju koja daje pravni osnov za to da se profit od zamrznute ruske imovine iskoristi za Ukrajinu, navodi se u saopštenju Saveta.

Tada je navedeno da je Savet je doneo odluku da centralni depozitari, koji drže imovinu ruske Centralne banke u vrednosti većoj od milion evra, treba posebno da obračunavaju vanredni saldo gotovine akumuliran kao rezultat restriktivnih mera EU, kao i da moraju da drže te prihode na posebnim računima.

Lideri EU prošle su u martu saopštili da bi EU mogla da iskoristi prihode od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini u roku od nekoliko meseci u okviru plana koji uključuje kupovinu oružja za Kijev.

Od početka rata u Ukrajini, zemlje članice EU i zemlje grupe G7 zamrzle su oko polovinu ruskih deviznih rezervi, u iznosu od oko 300 milijardi evra, pri čemu se oko 200 milijardi nalazi u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije koja pruža finansijske usluge Euroklir.

Evropska centralna banka je upozorila da bi slanje sredstava od zamrznute ruske imovine Ukrajini dugoročno moglo da predstavlja rizik za reputaciju evropske valute, i pozvala da se pronađe drugi način za finansiranje Kijeva.

Moskva je ranije upozoravala da će odgovoriti na eventualnu odluku EU da dobit od zamrznutih sredstava Rusije pošalje Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa