Evropa

Proslava Dana pobede u Moskvi: Na vojnoj paradi učestvovalo 9.000 ljudi, 70 komada tehnike i dve vazduhoplovne grupe

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2024

-

10:56

Proslava Dana pobede u Moskvi: Na vojnoj paradi učestvovalo 9.000 ljudi, 70 komada tehnike i dve vazduhoplovne grupe
Proslava Dana pobede u Moskvi: Na vojnoj paradi učestvovalo 9.000 ljudi, 70 komada tehnike i dve vazduhoplovne grupe - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Na Crvenom trgu u Moskvi danas je završena vojna parada povodom obeležavanja 79. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Na paradi u Moskvi učestvovalo je više od 9.000 ljudi, uključujući i više od 1.000 učesnika specijalne vojne operacije, kao i više od 70 komada tehnike, i dve vazduhoplovne grupe pilotske akrobatike Ratnog vazduhoplovstva Rusije - "Ruski vitezovi" i "Striži", preneo je Sputnjik.

Ruski predsednik Vladimir Putin i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarali su na kratko posle parade. Putin je kratko razgovarao i sa vojnicima koji su učestvovali na paradi.  

Putin je izvršio smotru kao glavnokomandujući ruske vojske, a svečanoj paradi prisustvovali su i predsednici Belorusije, Kazahastana, Tadžikistana, Turkmenistana, Kube, Laosa i Gvineje Bisao.

Putin je pre vojne parade čestitao Dan pobede, poručivši da će Rusija učiniti sve da ne dođe do globalnog sukoba, ali i da nikom neće dozvoliti da joj preti.

Nebo iznad Crvenog trga bojama zastave Ruske Federacije obojila je grupa od šest jurišnih aviona Su-25BM.

U Rusiji se povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, održavaju parade u više gradova, a centralna je na Crvenom trgu u Moskvi.

Putin: Naši očevi i dedovi su zaštitili domovinu i uništili nacizam, oslobodili narode Evrope

Putin je u govoru čestitao Dan pobede poručivši da će Rusija učiniti sve da ne dođe do globalnog sukoba, ali i da nikom neće dozvoliti da joj preti.

Rusli predsednik je na početku ceremonije koja je prethodila vojnoj paradi, rekao da su ruske strateške snage u stalnoj pripravnosti, prenela je agencija RIA.

''Naši očevi i dedovi su zaštitili domovinu i uništili nacizam, oslobodili narode Evrope. Rusija poštuje hrabrost svih vojnika antihitlerovske koalicije. U prvim godinama Velikog otadžbinskog rata SSSR se borila sama protiv nacizma, jer je čitava Evropa radila u korist Hitlera'', poručio je Putin.

RT printscreen

 

Ruski predsednik je ocenio da ''oni koji su navikli da suštinski kolonijalnu politiku'' grade na licemerju i lažima ''pokušavaju da iskrive istinu'' o Drugom svetskom ratu.

''Ruše spomenike borcima protiv nacizma, saradnici nacista koji su sada na pijedestalima, precrtvaju sećanje na herojstvo i plemenitost vojnika oslobodilaca, na veliku žrtvu koju su oni podneli u ime života'', rekao je Putin, dodajući da Dan pobede ''ujedinjuje sve generacije''.

Ruske vojnike koji učestvuju u ratu u Ukrajini Putin je nazvao herojima, istakavši da je ''cela Rusija'' uz njih.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa