Evropa

Si: Radujem se radu sa Orbanom da bi postigli rezultate opipljive saradnje

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2024

-

18:24

Si: Radujem se radu sa Orbanom da bi postigli rezultate opipljive saradnje
Si: Radujem se radu sa Orbanom da bi postigli rezultate opipljive saradnje - Copyright Tanjug AP/Vivien Cher Benko/Hungarian Prime Minister's Office/MTI via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je da se raduje zajedničkom radu sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom da bi postigli rezultate njihove "opipljive" saradnje.

"Kineski visokokvalitetni razvoj i otvaranje pružiće više mogućnosti za Mađarsku", rekao je Si na oproštajnoj ceremoniji koju su organizovali Orban i njegova supruga Aniko Levaj organizovali u Budimpešti, prenela je "Sinhua".

Oproštajnom ceremonijom Si je završio trodnevnu posetu Mađarskoj, tokom koje su dve države potpisale 18 sporazuma o saradnji i iznele nove planove i ciljeve, rekao je šef pres službe predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana.

Si i njegova supruga Peng Lijuan prethodno su ručali sa Orbanom i Levaj, prenela je "MTI".

Tokom ručka, Orban je, prema rečima šefa njegove pres službe, naglasio da su se on i Si dogovorili da ojačaju odnose dve države još 2009, kada je Si bio zamenik predsednika, a on sam lider opozicije.

Petnaest godina kasnije, potpisali su 18 sporazuma o saradnji i izneli nove planove i ciljeve, rekao je Orbanov portparol.

Si je boravio u Mađarskoj, povodom obeležavanja 75. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje.

Kineski predsednik je doputovao u Budimpeštu posle posete Srbiji 7. i 8. maja, a u okviru evropske turneje tokom koje je boravio i u zvaničnoj poseti Francuskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa