Aktuelno iz kulture

Da li je "Čačanska rodna" urodila plodom: Šta je titula prestonice kulture Srbije donela Čačku u 2023.

Komentari

Autor: Nataša Jovanović

10/01/2024

-

07:39

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Tokom 2023. godine Čačak je bio prva prestonica kulture Srbije. To znači da je ovaj grad bio centar mnogih kulturnih zbivanja, kao i da je u kulturu uloženo daleko više novca nego proteklih godina - čak 600 miliona dinara. Polovinu novca dala je Republika Srbija, a polovinu je odvojio sam grad Čačak. 

Autori projekta kažu da je "Čačanska rodna" urodila plodom. Organizovano je preko 100 kulturnih događaja, a rodno mesto Nadežde Petrović i Vladislava Petkovića Disa tokom 2023. posetilo je više od 230 000 ljudi.

"Imali smo mnogo više turista, 25 posto više stranih gostiju, preko 90 programskih sadržaja i 6.000 učesnika, od kojih 900 inostranih. Ovo je prelepa godina za sve nas", kaže za Euronews Srbija gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Investiralo se ne samo u izložbe, koncerte i predstave, već i u institucije kulture. Tako je Čačak po prvi put dobio Etnološki muzej, u prvoj dvospratnici u ovom gradu, Hadžića kući sagrađenoj 1854. godine.

Slobodan Vukajlović Bus

 

"Sa ovom prestonicom mi smo dobili nešto opipljivo, što ostaje. bilo je puno programa, ali ovo je nešto nam ostaje i kada se prestonica završi", objašnjava Ivana Ćirjaković iz Etnološkog muzeja Čačka. 

"Izneli smo iz mraka depoa nešto što je retko moglo da se vidi ranije. Naši građani imaju prilike da vide kako se to živelo u Čačku krajem 19. veka i do 30-tih godina 20. veka", dodaje naša sagovornica.

Dvorište Narodnog muzeja je preuređeno, otkriveno je novo arheološko nalazište i izgrađena je staza koja vodi do umetničke Galerije "Nadežda Petrović". Galerija je dobila novu fasadu i amfiteatar, mesto budućih kulturnih dešavanja. U kulturni život grada uključila se i srpska pravoslavna crkva, sa svojom postavkom, a uskoro bi trebalo da se otvori i Muzej košarke.

Do svih ovih muzeja stiže se ulicom Cara Dušana koja više nije parking za automobile već moderna pešačka zona...

Tanjug/Ministarstvo kulture/Dragan Milošević

 

Osim svega onoga što se vidi golim okom, obogaćena je kulturna scena u Čačku, a najvećim uspehom rukovodilac projekta "Čačanska rodna" smatra to što su u program bili uključeni svi koji su to želeli, od kulturnih ustanova, do pojedinaca i udruženja.

"Ovaj projekat govori jednu ključnu stvar - da kultura nije trošak, već investicija", kaže Branko Ćalović, umetnički rukovodilac projekta "Čačanska rodna". 

"Mislim da je to doprinelo jednj velikoj raznovrsnosti jednoj velikoj transparentnosti i participativnosti u ovom gradu. Potrudili smo se da u našem Čačku ne koristio samo do sada tradicionalne prostore za kulturne sadržaje, nego smo uključili i gradske trgove i amfiteatre, javne zelene površine i mnoge do sada nekorišćene javne prostore i uspeli smo da stvorimo jednu polivalentnu umetničku scenu u gradu cele godine", ističe Ćalović.

Očekivanja su sada velika, a mnogi bi voleli da se ovakva kulturna praksa nastavi i ubuduće.

Čačak je bio pokazna vežba za mnoge gradove u Srbiji. Godina kulture u Čačku završava se prvog dana proleća 2024. godine, kada će titula prestonice kulture otići šezdesetak kilometara dalje, u Užice.

Komentari (0)

Kultura