Aktuelno iz kulture

Milan Stanković, Marko Kon, Moje 3: Sećate li se svih predstavnika Srbije na Evroviziji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/04/2024

-

19:00

Milan Stanković, Marko Kon, Moje 3: Sećate li se svih predstavnika Srbije na Evroviziji?
Milan Stanković, Marko Kon, Moje 3: Sećate li se svih predstavnika Srbije na Evroviziji? - Copyright Prinskrin/Youtube/Eurovision Song Contest

veličina teksta

Aa Aa

Srbija na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije nastupa sa pesmom "Ramonda" koju izvodi Teya Dora. Ona će svoj prolazak u finale, zakazano za 11. maj, tražiti u prvoj polufinalnoj večeri gde nastupa pod rednim brojem dva. I dok se do početka ovogodišnjeg takmičenja sitno broji, red je da se prisetimo izvođača koji su nas predstavljali od 2007. godine.

Baš te 2007. godine Srbija je prvi put nastupila kao samostalna država. Ujedno, tada je zabeležen najveći uspeh sa pobedom Marije Šerifović i pesmom "Molitva". Mesto u najboljih pet na ovom takmičenju, Srbija je zabeležila još dva puta. U tome su uspeli Željko Joksimović 2012, a deset godina kasnije to je pošlo za rukom i Ani Đurić Konstrakti. 

U prethodnih 18 godina, Srbija je učestvovala 17 puta. Samo 2014. godine naša zemlja nije imala predstavnika na takmičenju, a poznato je i da je cela Evrovizija otkazana 2020. godine zbog pandemije koronavirusa.

Marija Šerifović - "Molitva" (2007)

"Molitva" je pobedila na nacionalnom takmičenju Beovizija i tako osvojila kartu za Evroviziju koja se te 2007. godine, nakon pobede grupe Lordi, održavala u Finskoj. Tekst pesme koja je preselila Evroviziju u Beograd napisao je Saša Milošević Mare, a komponovao ju je Vladimir Graić. 

Od ukupno 41 zemlje koje su učestvovale, Srbija je u finalu maksimalnih 12 poena dobila od devet država - Crne Gore, Austrije, Finske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, (Severne)Makedonije i Mađarske. "Desetke" su stigle od Norveške i Švedske. 

"Molitva" je finalu imala ukupno 268 bodova.

Jelena Tomašević - "Oro" (2008)

Ulogu da predstavlja zemlju domaćina te 2008. godine, posle pobede na Beoviziji, dobila je Jelena Tomašević sa pesmom "Oro". Pesmu je napisao Dejan Ivanović, a kompozitor je bio već poznato evrovizijsko lice Željko Joksimović.

I Jelena Tomašević je nastavila uspešan niz, pa je tako zauzela šesto mesto u finalu. Maksimalnih 12 poena "Oro" je dobilo od Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švajcarske i Crne Gore. "Desetke" su stigle od (Severne) Makedonije i Hrvatske. 

"Oro" je u finalu imalo ukupno 160 poena.

Marko Kon - "Cipela" (2009)

Iako je prvi put nastupio kao pevač, Marko Kon je sa pesmom "Cipela" odneo pobedu na Beoviziji 2009. godine. Pesma je zapravo bila favorit žirija, ali tek četvrti favorit publike. To je bio i prvi neuspeh Srbije na samoj Evroviziji jer se "Cipela" nije plasirala u finale.

Naime, ta pesma je zauzela 10. mesto u drugom polufinalu, međutim, pravilo je bilo i da žiri može da zameni desetoplasiranog i u finale pošalje neku drugu pesmu koja prema tadašnjem skoru nije prošla u finale. Tako je umesto "Cipele" svoje mesto u finalnoj večeri dobila pesma "Lijepa Tena" koju su izveli Igor Curkov i Andrea, predstavnici Hrvatske.

"Cipela" je u polufinalu imala 60 poena.

Milan Stanković - "Ovo je Balkan" (2010)

Prva godina bez Beovizija donela je nacionalno takmičenje "Tri pa jedan za Oslo". Iz finansijskih razloga, nije bilo velikog takmičenja, pa je odlučeno da Goran Bregović komponuje tri pesme od kojih će publika odabrati jednu. Tekstove pesama je pisala Marina Tucaković, a takmičili su se još Emina Jahović i Oliver Katić.

Pesma "Ovo je Balkan" koju je izveo Milan Stanković vratio je Srbiju u finale Evrovizije, pa je naša zemlja na takmičenju u Oslu zauzela 13. poziciju. Maksimalnih 12 poena te godine stiglo je samo od Bosne i Hercegovine, dok su po deset poena dali Francuska i Švajcarska.

Pesma "Ovo je Balkan" osvojila je ukupno 72 poena u finalu.

Nina - "Čaroban" (2011)

I naredne godine nacionalno takmičenje izgledalo je drugačije pa je donesena odluka da tri člana porodice Kovač - Kornelije, Aleksandra i Kristina, komponuju tri pesme koje će se takmičiti za predstavljanje Srbije na Evroviziji 2011. godine.

Pobedu je odnela kompozicija Kristine Kovač "Čaroban", koju je izvela Nina Radojičić, do tada nepoznata pevačica. Nina je na Evvoviziji koja se održavala u Dizeldorfu zauzela 14. poziciju. Srbija tada prvi put u finalu nije dobila nijednu "dvanaesticu".

Pesma "Čaroban" imala je ukupno 85 poena u finalu.

Željko Joksimović - "Nije ljubav stvar" (2012)

Radio televizija Srbije interno je izabrala da Srbiju 2012. godine na Evroviziji predstavlja Željko Joksimović. On je tadašnju državnu zajednicu Srbiju i Crnu Goru predstavljao 2004. godine, kada je zauzeo drugo mesto na čuvenoj Evroviziji koja je označila i naš povratak na veliku scenu.

Tekst pesme "Nije ljubav stvar" potpisali su Marina Tucaković i Miloš Roganović. Izvedena je i verzija na engleskom jeziku, čiji tekstualni deo potpisuje Ljilja Jorgovanović. Takođe objavljene su i verzije pesme na ruskom (Lюbovь Ne Veщь), španskom (Su amor me vencio sa španskim pevačem) i simfonijska verzija.

Joksimović, međutim, nije uspeo da nadmaši uspeh iz 2004, pa je zauzeo treće mesto. Maksimalnih 12 poena stiglo je od Bugarske, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, a "desetke" su stizale redom od Austrije, Bosne i Hercegovine, Švajcarske, (Severne) Makedonije, Holandije, Švedske, Norveške i Nemačke.

Pesma "Nije ljubav stvar" imala je ukupno 214 poena u finalu.

Moje 3 - "Ljubav je svuda" (2013)

Te 2013. na scenu je stupio Beosong na kom su pobedu odnele Moje 3, grupa koju su činile finalistikinje Prvog glasa Srbije Mirna Radulović, Nevena Božović i Sara Jovanović. Pesmu "Ljubav je svuda" komponovao je Saša Milošević Mare, a tekst je napisala Marina Tucaković.

Ovo je, međutim, bio drugi put da Srbija nije prošla u finale Pesme Evrovizije jer su Moje 3 u polufinalu zauzele 11. mesto.

Pesma "Ljubac je svuda" osvojila je u polufinalu ukupno 46 poena.

Bojana Stamenov - "Beaty never lies" (2015)

U emsiji "Odbrojavanje za Beč" predstavljena je pesma koja će 2015. nastupati za Srbiju, a "Beauty never lies" bio je singl srpske pevačice Bojane Stamenov.Pesmu je komponovao Vladimir Graić, dok je tekst srpske verzije napisala Leontina Vukomanović. Tekst za englesku verziju pesme koja je i izvedena u Beču napisao je američki tekstopisac Čarli Mejson.

Bojana Stamenov je zauzela 10. mesto u finalu osvojivši 53 poena u finalu. Srbija je 12 poena dobila samo od Crne Gore.

Sanja Vučić ZAA - "Goodbye" (Shelter) (2016)

I 2016. godine predstavnik Srbije izabran je interno. Autorka pesme "Iza osmeha" bila je Ivana Peters koju je ponudila Sanji Vučić. Pesma je na takmičenju održanom u Stokholmu izvedena na engleskom jeziku pod nazivom Goodbye (Shelter).

Srbija je te godine zauzela 18. mesto u finalu i to sa 115 poena. Prvi put su te godine odvojeno saopšteni glasovi publike i žirija. Srbija od žirija nije dobila 12 poena ni iz jedne države, ali je publika maksimalnim brojem poena nagradila Sanju Vučić u Bosni i Hercegovini, Švajcarskoj, Hrvatskoj, (Severnoj) Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori.

Tijana Bogićević - "In too deep" (2017)

Još jedan interno izabrani nastup bila je pesma "In too deep" koju je izvodila Tijana Bogićević. Ovo je bio i treći put kada Srbija nije uspela da se plasira u finale, a Tijana je u drugoj polufinalnoj večeri zauzela 11. mesto.

Pesma "In too deep" osvojila je u polufinalu ukupno 98 poena.

Sanja Ilić i Balkanika - "Nova deca" (2018)

Te 2018. godine na scenu se vratila Beovizija na kojoj se na izboru za srpskog predstavnika takmičilo 17 kompozicija. Pobedu su odneli Sanja Ilić i Balkanika sa pesmom "Nova deca" i maksimalnim brojem poena. 

Srbija je kasnije na takmičenju koje se održavalo u Lisabonu zauzela 19. poziciju u finalu, osvojivši 113 poena. I ovoga puta nije bilo mnogo glasova žirija, a 12 poena jedino je stiglo od stručnog žirija iz Crne Gore. Nešto bolje je bilo kada je reč o publici, pa su maksimalni bodovi stizali samo od Hrvatske, Švajcarske, Crne Gore i Slovenije.

Nevena Božović - "Kruna" (2019)

I 2019. održano je nacionalno takmičenje na kojem se biralo između 24 pesme, a pobedu je odnela Nevena Božović sa pesmom "Kruna". Ona je, podsetimo, već učestvovala kao jedna od članica grupe Moje 3. 

I pesma "Kruna" je, međutim, na takmičenju u Tel Avivu u finalu ostala u donjoj polovini tabele zauzevši 18. mesto sa osvojenih 89 poena. Maksimalnih 12 poena stiglo je jedino iz Crne Gore i kada je reč o žiriju i kada su u pitanju bili glasovi publike.

Hurricane - "Hasta la vista" (2020) i Loco Loco (2021)

Grupa Hurricane pobedila je na nacionalnom takmičenju odražnom 2020. godine sa pesmom "Hasta la vista". Međutim, takmičenje za Pesmu Evrovizije otkazano je zbog pandemije koronavirusa, a krajem godine je odlučeno da će upravo ta grupa predstavljati Srbiju 2021, te da će pesma biti objavljena naknadno.

Reč je o pesmi "Loco Loco" koja je skupila brojne fanove širom Evrope, ali koja je u finalu zauzela tek 15. poziciju osvojivši 102 poena. Bodovi od žirija stigli su iz samo tri zemlje - Albanije (1), Severne Makedonije (12) i Hrvatske (7). Publika je bila darežljivija, dajući popularnim "Uragankama" još 82 poena.

Konstrakta - "In corpore sano" (2022)

Kao veliko iznenađenje, pobedu na nacionalnom takmičenju u Beogradu te 2022. godine odnela je Ana Đurić poznatija kao Konstrakta, sa pesmom "In coropore sano" koju je komponovala sa kolegom iz grupe "Zemlja gruva" Milovanom Boškovićem.

Pesma je doživela neverovatan uspeh, a koreografiju sa prepoznatljivim pokretima ruku gotovo da su svi u taktu kopirali. Srbija je na takmičenju u Torinu zauzela petu poziciju sa 312 osvojenih poena i to najpre zahvaljujući glasovima publike, prema kojoj je Srbija zapravo bila četvrto mesto, koja joj je donela 225 poena.

Luke Black - "Samo mi se spava" (2023)

Na takmičenju za Pesmu Evrovizije Srbiju je prošle godine predstavljao Luke Black sa pesmom "Samo mi se spava". On je tu ulogu dobio pobedivši na nacionalnom takmičenju.

Pesma "Samo mi se spava" imala je, međutim, najlošiji plasman za Srbiju u finalu, zauzevši tek 24. poziciju od 26 pesama. Luke Black je osvojio 30 poena, dobivši od žirija 14 poena, a od publike 16.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura