Naučnici na tragu "ultimativnog leka protiv mamurluka": Novi gel sprečava štetne posledice konzumiranja alkohola
Komentari16/05/2024
-08:22
Naučnici tvrde da su na tragu "ultimativnog leka protiv mamurluka" u vidu gela, koji sprečava da do posledica opijanja uopšte i dođe.
Iako je još u procesu razvoja, inicijalni testovi na miševima ukazuju na "obećavajuću strategiju za efikasnu detoksikaciju od alkohola".
Stručnjaci Istraživačkog centra Švajcarskog tehničkog univerziteta u Cirihu Rafael Mezenga i Điaći Su su sa međunarodnim timom istraživača uspeli da smanje nivo alkohola u krvi kod opijenih miševa i to za 40 procenata, za samo trideset minuta.
"Gel premešta razlaganje alkohola iz jetre u digestivni trakt, pa za razliku od procesa u kom se alkohol metaboliše u jetri, ovde ne dolazi do proizvodnje štetnog acetaldehida", objašnjava Mezenga.
Upravo acetaldehid je glavni krivac za mnoge simptome mamurluka, uključujući mučninu, glavobolju, suva usta, nizak krvni pritisak, ubrzan rad srca, veću temperaturu kože i rumenilo, a tim je dokazao da njihov gel može da ubrza razlaganje alkohola u crevima u manje toksičnu sirćetnu kiselinu.
Ispostavilo se da je kod miševa za trideset minuta nakon konzumacije alkohola, gel doveo do smanjenja nivoa alkohola u krvi za čak 40 procenata, a za više od pedeset posto u roku od pet sati.
Štaviše, miševi koji su svakodnevno dobijali gel uz alkohol izgubili su manje težine i imali bolji metabolizam masnoće u jetri, od miševa koji su smao dobijali alkohol tokom deset dana. To sugeriše da gel smanjuje oštećenja nekoliko organa.
"Zdravije je uopšte ne piti alkohol", upozorava Mezenga. "Međutim, gel bi mogao da bude naročito interesantan ljudima koji ne žele da u potpunosti prestanu da piju alkohol, ali ne žele da naškode svom telu i ne traže aktivno efekte alkohola", dodaje stručnjak za Science Alert.
Kako bi stvorili ovaj gel, naučnici su koristili surutku, odnosno tečni sadržaj mleka koji se odvaja od čvrstog ostatka, prilikom pravljenja sira.
Nakon zagrevanja u trajanju od nekoliko sati, surutka formira duge niti, koje mogu da se pretvore u gel u reakciji sa jedinjenjem na bazi gvožđa. Dodavanjem nanočestica zlata i malo šećera, pokreće se kaskadna enzimska reakcija razgradnje alkohola.
Gelovima je prirodno potrebno duže vreme da se prevare u crevima, a nanočestice zlata takođe produžavaju vreme varenja. To daje komponentama vreme da se štetni alkohol pretvore u manje toksičnu sirćetnu kiselinu, koju naše telo dalje može razložiti na vodu i ugljen dioksid.
To funkcioniše dok je alkohol još u digestivnom traktu, ali onog trenutka kada se nađe u krvotoku, toksični efekti alkohola su van njegovog domašaja.
Još je potrebno mnogo rada, pre nego što se gel bude smatrao bezbednim za testiranje na ljudima, ali postoji nada da bi u budućnosti mogao da se uzima pre konzumacije alkohola, kako bi sprečio njegov štetan uticaj.
Istraživanje je objavljeno u časopisu "Nature Nanotechnology".
Komentari (0)