Život

Na arktičkom ostrvu zabeležen prvi smrtni slučaj od ptičijeg gripa kod morža

Komentari

Autor: Gurdian

30/04/2024

-

08:33

Na arktičkom ostrvu zabeležen prvi smrtni slučaj od ptičijeg gripa kod morža
Na arktičkom ostrvu zabeležen prvi smrtni slučaj od ptičijeg gripa kod morža - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na jednom od norveških arktičkih ostrva zabeležen je prvi smrtni slučaj od ptičijeg gripa kod morža, saopštio je istraživač, prenosi Gardijan.

Morž je pronađen prošle godine na ostrvu Hopen u arhipelagu Svalbard, rekao je za AFP Kristijan Lidersen iz Norveškog polarnog instituta. Testovi koje je sprovela nemačka laboratorija otkrili su prisustvo ptičjeg gripa, rekao je Lidersen. Uzorak je bio premali da bi se utvrdilo da li se radi o H5N1 ili H5N8 soju.

"Ovo je prvi put da je ptičji grip zabeležen kod morža", rekao je Lidersen.

Oko šest mrtvih morževa pronađeno je prošle godine na ostrvima Svalbard, oko 1.000 km od Severnog pola i na pola puta između kopnene Norveške i Severnog pola.

Lidersen je rekao da "nije neverovatno" da su neki od njih imali ptičji grip.

Frenk Vong, molekularni mikrobiolog iz Australijske laboratorije za zdravlje životinja CSIRO, rekao je da je prenošenje na morževe od velike zabrinutosti za morske sisare. Životinje poput morskih lavova i krznenih foka ranije jesu umiraele od ove bolesti, rekao je on.

Rekao je da je ptičji grip i dalje "virus prilagođen pticama" koji prenose ptice poput pataka i gusaka. Sporadična infekcija i širenje ptičjeg gripa kod sisara je verovatno posledica toga što su sisari unosili zaražene mrtve ptice i živeli u kolonijama u bliskom kontaktu sa drugim životinjama.

Morž, koji može da naraste do težine od dve tone, jede uglavnom ribu i školjke, ali ponekad konzumira i morske ptice.

Lidersen je rekao da je važno pratiti razvoj događaja jer se morževi okupljaju u letnjim mesecima kada se led topi. Takođe može postojati rizik da polarni medved pojede zaraženi leš morža.

Ptičiji grip uzima sve veći danak na faramama od 2020.

On je već ubio jednog polarnog medveda na Aljasci, navode američke vlasti. Hiljade morskih sisara umrlo je od virusa ptičijeg gripa u Južnoj Americi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin