Život

Epidemija norovirusa na dva američka kruzera: Oko 100 putnika prijavilo slične simptome tokom putovanja iz Los Anđelesa

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2024

-

22:50

Epidemija norovirusa na dva američka kruzera: Oko 100 putnika prijavilo slične simptome tokom putovanja iz Los Anđelesa
Epidemija norovirusa na dva američka kruzera: Oko 100 putnika prijavilo slične simptome tokom putovanja iz Los Anđelesa - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

 Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) istražuju dve naizgled odvojene epidemije norovirusa povezane sa američkim kruzerima.

Slučajevi su povezani sa ''Sapphire Princess Princess Cruises'' i ''Radiance of the Seas'' kompanije ''Royal Caribbean International''.

CDC-ov program sanitacije plovila (VSP) prati "veoma zarzne" epidemije nakon izveštaja o putnicima u nevolji, prenosi Njujork post.

Otprilike 67 od 1.993 putnika na ''Radiance of the Seas'' prijavilo je da im je pozlilo tokom putovanja od Tampe do Los Anđelesa između 8. i 22. aprila, a dva člana posade su takođe prijavila bolest.

Na brodu ''Sapphire Princess'' oko 94 od 2.532 putnika prijavilo je slične simptome tokom putovanja iz Los Anđelesa u južni Pacifik, koje je počelo 5. aprila i trebalo bi da se završi 7. maja.

Simptome je prijavilo i oko 20 članova posade ovog kruzera.

Najčešći simptomi koje zaraženi prijavljuju su mučnina i dijareja, a CDC upozoravaju na dehidraciju i savetuju zaraženima da konzumiraju više tečnosti.

''Norovirus je veoma zarazan virus koji izaziva povraćanje i dijareju. Svako može da se zarazi i razboli od norovirusa. On se ponekad naziva ''stomačni grip“. Međutim, norovirusna bolest nije povezana sa gripom, koju izaziva virus gripa“, objavljeno je na sajtu CDC. 

CDC-ov program sanitacije plovila zahteva od kruzera da prijave i dokumentuju slučajeve bolesti na svojim brodovima kako bi se olakšale koordinirane reakcije u hitnim slučajevima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin