Novosti

Sekretar u Ministarstvu turizma: Srbija i u 2024. prva u Evropi po rastu stranih gostiju u odnosu na pre pandemije

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2024

-

15:26

Sekretar u Ministarstvu turizma: Srbija i u 2024. prva u Evropi po rastu stranih gostiju u odnosu na pre pandemije
Sekretar u Ministarstvu turizma: Srbija i u 2024. prva u Evropi po rastu stranih gostiju u odnosu na pre pandemije - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je, prema najnovijem izveštaju Evropske turističke komisije, i ove godine na prvom mestu u Evropi po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih gostiju u odnosu na period pre pandemije, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić.

On je precizirao da u prvom kvartalu 2024. godine u odnosu na isti period 2019. godine, Srbija beleži povećanje broja stranih gostiju za 42 odsto, a noćenja od čak 70 odsto i da je po oba kriterijuma vodeća destinacija u Evropi.

"Ovi rezultati sada već pokazuju da povratak stranih gostiju nije bio posledica privremenog skoka nakon korona krize, već da imamo stabilan i to vrlo dinamičan rast stranih turista sa velikog broja tržišta“, rekao je Kandić na "Beogradskom manifestu“.

Srbija je, kako je istakao, ove godine i vodeća zemlja u Evropi po tempu oporavka turističkog prometa sa Kinom koji je prevazišao nivoe pre pandemije, i to za 30 odsto u dolascima i 57 odsto u noćenjima u poređenju sa prvim kvartalom 2019. godine, saopštilo je Ministarstvo turizma i omladine.

Rekordni prihodi od stranih gostiju

Kandić je rekao da su na snažan povratak kineskih turista dominantno uticali direktni letovi sa Pekingom i Tjenđinom, ali i izrazio uverenje da će uvođenje dva nova leta, ka Šangaju i Gvandžo, omogućiti pozicioniranju Srbije kao glavne baze u regionu iz koje će kineski turisti putovati ovim delom Evrope.

"Veliki broj direktnih letova Er Srbije ka svim najvažnijim destinacijama je bio presudan faktor za brz povratak stranih gostiju", rekao je Kandić.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

S tim u vezi, on je dodao da je Srbija i po broju obnovljenih letova u odnosu na period pre pandemije, vodeća destinacija u Evropi u prvom kvartalu ove godine.

Kandić je rekao da očekuje da će 2024. godina biti rekordna za turizam Srbije, a da će rastu turističkog prometa ove godine doprineti ne samo strani, već i domaći gosti koji su i nakon pandemije pokazali veliki interes da turistički putuju Srbijom.

Takođe, on je ukazao i na rekordne prihode od stranih gostiju koji u prva tri meseca ove godine iznose blizu 600 miliona evra, a što je povećanje od 12 odsto u odnosu na isti period lane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja