Društvo

"Lako pređu i na običnu cigaretu": Svaki peti petnaestogodišnjak u Srbiji koristi elektronske cigarete

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

02/05/2024

-

21:06

"Lako pređu i na običnu cigaretu": Svaki peti petnaestogodišnjak u Srbiji koristi elektronske cigarete
"Lako pređu i na običnu cigaretu": Svaki peti petnaestogodišnjak u Srbiji koristi elektronske cigarete - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Svaki peti učenik prvog razreda srednje škole koristi elektronske cigarete i one su podjednako popularne među dečacima i devojčicama, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" o zdravlju dece školskog uzrasta.

Ono što posebno zabrinjava je što se povećava broj dece u osnovnoj školi koji ih koriste. Proizvođači su uspeli da voćkastim aromama, ali i dizajnom privuku dosta mladih i dece. Čak su i roditelji vrlo toleranti prema njihovoj upotrebi, jer su uvereni da to nije toliko opasno.

I dok predstavnici duvanske industrije tvrde da su elektronske cigarete zdravije od običnih cigareta, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da sadrže supstance za koje se zna da izazivaju zavisnost, rak, štete razvoju mozga kod mladih ljudi.

Pojedine zemlje već su zabranile upotrebu elektronskih cigareta jer, kako kažu, stvaraju se nove generacije nikotinskih zavisnika. 

Lekari navode da elektronske cigarete sadrže toksična jedinjenja, da dovode do zavisnosti od nikotina, a jedan od problema povezan sa upotrebom ovih proizvoda je i to što mladi koji ih koriste lako prelaze na obične cigarete.

Rezultati Batutovog istraživanja pokazuju da je upotreba elektronskih cigareta veoma zastupljena među učenicima u Srbiji, i da je ovaj proizvod bar jednom tokom života probao svaki peti učenik (20,8 odsto) petog i sedmog razreda osnovne škole.

profimedia

 

I dok proizvođači tvrde da postoje elektronske cigarete sa nikotinom i bez nikotina, nedavno istraživanja londonskog dnevnika Gardijan pokazalo je da elektronske cigarete koje se prodaju preko platforme Amazon kao "beznikotinske" sadrže tu supstancu, koja izaziva veliku zavisnost.

Eksplozija upotrebe elektronskih cigareta

Dr Srmena Krstev kaže za Euronews Srbija da nije iznenađena što je došlo do eksplozije upotrebe elektronskih cigareta u Srbiji, posebno među mladima. Navodi da duvanska industrija bez ikakvih ograničenja reklamira elektronske cigarete, one su lako dostupne mladim ljudima.

"Zapravo duvanska industrija je našla novi proizvod koji lako plasira mladima očekujući da budu njeni budući korisnici. Elektronske cigarete bezazleno izgledaju- obojene se, šarene, mirišu, imaju različite ukuse, ali sadrže nikotin. Nikotin je taj koji dovodi do zavisnosti. Mi sada imamo decu koja sa 12 ili 13 godina postaju zavisnici", kaže Krstev.

Navodi da elektronske cigarete sadrže razne hemijske materije koje štetno deluju na pluća, srce, mozak kod mladih. Kod dece se u drugoj deceniji života mozak intenzivno razvija, a visoke koncentracije nikotina utiču na njegov razvoj.  Istraživanja su pokazala da deca koja su u ranom uzrastu izložena visokim koncentracijama nikotina postaju nervozna, napeta, agresivna, smanjena im je pažnja, ne mogu da se skoncentrišu, gube motiv za učenje i napredovanje. 

profimedia

 

U običnoj cigareti ima oko 7.500 hemijskih materija, od čega su 4.000 štetne materije, a oko 70 je kancerogeno. Slično je i sa elektronskim cigaretama.

"One sadrže brojne hemijske materije za koje se zna da štetno deluju na zdravlje. Deca i mladi postaju zavisnici od nikotina, tako da sa elektronskih cigareta lako prelazi na običnu cigaretu", navela je ona.

Nema medijskih kampanja

Lekari upozoravaju da se malo radi na podizanju svesti kod mladih o štetnom dejstvu duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta.

"Mi nemamo medijske kampanje u kojima bi stalno obaveštavali javnost koliko su štetni duvanski proizvodi i elektronske cigarete. Mladi lako postanu zavisnici od nikotina, a posle nije lako sprovesti odvikavanje", ističe Krstev.

Evropske zemlje daleko su odmakle što se tiče zabrane upotrebe elektronskih cigareta za mlade. Prednjače Austrija, Britanija i Francuska, koja će ih uskoro potpuno zabraniti.

Do britanskog parlamenta stigao je Zakon o zabrani duvanskih proizvoda i jednokratnih elektronskih cigareta deci rođenoj posle 1. januara 2009. godine. Zakon je proša prvu fazu glasanja i očekuje se da ovih dana bude usvojen.

Srbija je preduzela određene korake što se tiče zakonske regulative, ali u praksi je malo toga urađeno.Izmenama Zakona o duvanu, krajem prošle godine, prodaja elektronskih cigareta zabranjena je maloletnicima u Srbiji. Međutim, slova zakona se ne pridržavaju trgovci, a ni maloletnici. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija