Društvo

Savić: Među sindikatima vlada nesloga, položaj radnika se nije promenio

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/05/2024

-

11:57

Savić: Među sindikatima vlada nesloga, položaj radnika se nije promenio
Ranka Savić - Copyright Tanjug/Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Danas se proslavlja Međunarodni dan rada, i dok mnogi ovaj sunčani dan provode na izletištima, sa pivom u ruci i ćevapima u stomaku, iz sindikata poručuju da nema šta da se slavi jer položaj radnika se, u odnosu na prošlo godinu, nimalo nije promenio.

Od Prvog maja do Prvog maja, teme radničkih prava vade se iz fioka, kako bi nas predstavnci sindikata podsetili na sve loše strane kapitalističkog funkcionisanja privrede, u kome je radnik - potlačeno biće, ekslopatisano od strane poslodavca.

Ove godine je prikazan film reditelja Mladena Đorđevića "Radnička klasa ide u pakao", a mi gotovo sigurno možemo reći da radnička klasa u najvećoj meri danas ide na roštilj, osim ukoliko, ne daj Bože, nije prinuđena da Međunarodni dan rada provede na radnom mestu.   

Predsednica Asocijacije nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže za Euronews Srbija da se položaj zaposlenih u Srbiji u odnosu na prošli Prvi maj nimalo nije promenio.

"Kada realno pogledamo, jeste u Srbiji došlo do povećanja zarada i penzija, te su one nominalno znatno veće u odnosu na prošlu godinu, međutim standard građana Srbije se uopšte bitno nije promenio. Ja čak mogu da kažem da je taj standard gori nego što je bio pre nekoliko godina i normalno da je uzrok tome pre svega velika inflacija sa kojom smo mi bili suočeni, koja je bila dvocifrena i koja je jedna od najvećih u regionu", kaže naša sagovornica. 

profimedia

 

Ona takođe dodaje da se Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata tri godine bori za neradnu nedelju za trgovce, ali da po tom pitanju nema nikakvog pomaka. 

Kada je reč o radu sindikata, naša sagovornica kaže da među tim organiazcijama vlada nesloga. Međutim, naglašava i da su sindikati u poslednje vreme odradili "jedan neverovatno dobar posao". 

"Svuda gde smo mi, poslodavci se ophode prema radnicima neuporedivo bolje. Ja u poslednje vreme tvrdim da nema sindikata da bi pojedini poslodavci prosto gazili radnike. Toliko ta bezkrupuloznost i ta euforija za profitom je velika u Srbiji", objašnjava Savić.

Dodaje i da "ono što nije dobro kod sindikata", jeste što ostvaruju rezultate samo unutar svojih organizacionih jedinica, dok saradanja između sinidkata izostaje. 

Euronews/Dragana Savić

 

"Dakle, Asociacija radi za svoje članstvo, UGS radi za svoje, Savez samostalnih sindikata za svoje i mi tu imamo dobre rezultate. Ali generalno na nivou Srbije imamo loše rezultate jer ne možemo da se usprotivimo donošenju zakona o radu koji je ovakav kakav je ili drugih sindikata, zakon o zaštiti i bezbednosti zdravlja na radu ili drugih zakona", ukazuje naša sagovornica. 

Pre svega treba raditi na uspostavljanju jedinstva, kaže ona, navodeći da bez toga nema rezultata.

"Oni koji su razjedinjeni postižu neke rezultate, ali nedovoljne da suštinski popravimo položaj zaposlenih u Srbiji. I to je ono na čemu mi u narednom periodu i do sledećeg Prvog maja moramo da radimo", zaključuje Ranka Savić.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija