Društvo

Vreme za vikend: Jutro tmurno, ali sledi razvedravanje, za Uskrs sunčano sa temperaturom do 24 stepena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/05/2024

-

08:17

Vreme za vikend: Jutro tmurno, ali sledi razvedravanje, za Uskrs sunčano sa temperaturom do 24 stepena
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi dani maja doneli su nam toplo, ali nestabilno vreme. Dugotrajna kiša koja je obeležila prethodnih nekoliko dana lokalno je donela preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, što je nešto više od polovine mesečnog proseka za maj, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Veći deo Balkanskog poluostrva još danas će biti pod uticajem kišne zone polja niskog vazdušnog pritiska, koji se postepeno premešta prema istoku. Gojković objašnjava da to znači da će prepodnevne sate obeležiti oblaci i kiša, dok nas sredinom dana očekuje postepeno razvedravanje.

 "Poslepodnevni sati nam donose smenu sunca i oblaka u severnim predelima, dok će uslova za lokalne padavine i dalje biti južno od Beograda. Temperatura je u porastu u odnosu na vrednosti od juče, te će se živa u termometru kretati od 19 stepeni Celzijusa na jugu do 23 na krajnjem severu Srbije", rekla je Gojković.

Severni vetar sutra će duvati umerenim intenzitetom, osim u planinskim predelima gde će severac povremeno biti olujne jačine. Hladan severni vetar doneće nam osećaj svežine, te nagli porast temperature neće uzrokovati osećaj sparine.

Drugi dan vikenda donosi nam vedro, suvo i sunčano vreme sa temperaturom oko 24 stepena Celzijsa. 

"Porast vazdušnog pritiska uzrokovaće stabilno vreme koja će obeležiti i početak naredne nedelje. To znači da ćemo od nedelje pa sve do srede imati mirno i uglavnom sunčano vreme sa temperaturom do 25 stepeni", rekla je Gojković.

Trenutni prognostički modeli za sredu najavljuju promenu vremena, ali za sada se ne očekuju obilnije padavine. Kiša će biti lokalnog karaktera, a živa u termometru neće ići ispod 20. podeljka. 

Dugoročni prognostički modeli za maj najavljuju nešto hladniju prvu polovinu meseca i češće padavine, dok će drugu polovinu maja obeležiti temperatura za oko tri stepena iznad proseka, dakle između 25 i 30 stepeni Celzijusa. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija