Društvo

Devojčica iz Kuršumlije životno ugrožena: Dete u komi nakon pada ringišpila, JPKD Toplica: Ispoštovane preventivne mere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/05/2024

-

10:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Stanje devojčice (12) koja je povređena u padu ringišpila u Kuršumliji je nepromenjeno - ona je i dalje životno ugrožena i nalazi se u indukovanoj komi, saopšteno je iz UKC Niš. Ostalih 12 povređenih su prošli sa lakšim povredama.

Euronews Srbija je pokušao da dobije odgovor od nadležnih iz Kuršumlija da li je ringišpil imao neophodne ateste i da li nadležne inspekcije redovno kontrolišu ringišpile, ali predsednik opštine Vojimir Čarapić nije želeo pred kamere. Rekao je kratko da inspekcije "rade svoj deo posla".

U padu ringišpila u Kuršumliji povređeno je 13 osoba. Od šestoro dece koja su juče zbrinuta u bolnici u Prokuplju, četvoro je pušteno na kućno lečenje, a preostalih dvoje biće otpušteni danas ili sutra, potvrđeno je za Euronews Srbija u toj bolnici. Ostaloj deci pomoć je ukazana u Kuršumliji i odmah su pušteni kući.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je da su uhapšeni zakupac placa i vlasnik ringišpila, te da su zadržani zbog osnovane sumnje da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti. 

Podesećamo, do nesreće je došlo kada se juče oko 13.30 sati, otkačio deo konstrukcije ringišpila na platou pored autobuske stanice, gde se tradicionalno za vreme vašara nalazi zabavni park.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

"Dvoje dece koja su primljena na pedijatriju na opservaciju, još juče su otpuštena kući. Od četvoro dece koji su bila na hirurgiji dvoje je otpušteno kući, a preostalo dvoje će nakon još nekih pretraga najverovatnije danas ili sutra biti otpušteno na kućno lečenje", kažu za Euronews Srbija u Opštoj bolnici u Prokuplju.

Povređena deca

Što se ostale dece tiče, ona su zbrinuta u Kuršumliji i odmah su puštena kući. Najteže je devojčica koja je na intenzivnoj nezi u Nišu. Ona je u indukovanoj komi, intubirana i životno je ugrožena. Radi se o teškim neurološkim povredama.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, povređena su deca i mladi  starosti 10 do 22 godine. Očevici kažu da se sve desilo u trenutku, da ništa nije ukazivalo da će do nesreće doći. Mnogi koji su bili na vašaru pritrčali su da pomognu deci, a ubrzo je stigla i Hitna pomoć.

"Kolega i ja smo radili, taksirali. Odjednom smo čuli da je puklo nešto. Videli smo da se ringišpil srušio. Pritrčali smo da pomognemo", priča taksista koji je bio na licu mesta. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Odbornici opozicije u Kuršumliji kažu da je bilo propusta i da nisu svi radili svoj posao.

"Taj ringišpil bi trebao da ima atest i sertifikat, a da opština izdaje mesta. Imam informaciju da ovaj, ali nijedan drugi ringišpil, niko nikada nije kontrolisao. O tome nema nikakvih pisanih tragova", kaže jedan od njih.

Predsednik opštine Vojimir Čarapić nije želeo pred kamere Euronews Srbija, već je samo rekao da "nadležni treba da rade svoj posao", odnosno da "komunalne gradske inspekcije rade svoj posao".

Naveo je da to jeste opštinsko zemljište, a svi koji apliciraju za zakup zemljišta moraju da imaju ateste. Na nadležnima je da utvrde da li je bilo i čijih propusta. Za sada su uhapšeni zakupac placa i vlasnik ringišpila. 

JPKD Toplica: Ispoštovane preventivne mere

Stigla je i štura izjava iz Javnog preduzeća za obavljanje komunalnih delatnosti "Toplica" iz Kuršumlije gde kažu da se vašar organizuje po standardnoj i ustaljenoj proceduri, ne godinama već decenijama unazad, na istom mestu, dva puta godišnje.

"Prilikom raspisivanja javne licitacije uvek se traži atest i obavezan je atest o ispravnosti sprava a o organizaciji i bezbednosti učesnika zadužen je zakupac. Nažalost u toku jučerašnjeg dana došlo je do nesreće u kojoj je povređeno 13 osoba a jedna devojčica teže i životno ugrožena. Sve preventivne mere su ispoštovane u celosti, a zbog čega je došlo do nesreće ispituju i daće ocenu nadležni organi. Na nama je da se nadamo i molimo za malu Anju i brz oporavak i ozdravljenje sve dece", navedeno je u pisanoj izjavi.

Komentari (0)

Srbija