Politika

Saopštenje Borelja i Varheljija: Od nadležnih očekujemo da pruže kredibilne izveštaje o izbornim nepravilnostima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

19/12/2023

-

14:55

Saopštenje Borelja i Varheljija: Od nadležnih očekujemo da pruže kredibilne izveštaje o izbornim nepravilnostima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija beleži preliminarna saznanja i zaključke međunarodnih posmatrača koji su pratili izbore u Srbiji, navodi se u zajedničkom saopštenju šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Dodaje se i da se od relevantnih nadležnih organa očekuje da na transparentan način pruže kredibilne izveštaje o navodima koji se odnose na izborne nepravilnosti. To, kako se navodi, uključuje i navode u vezi sa lokalnim izborima u Beogradu i drugim opštinama.

"U svetlu ovih preliminarnih nalaza i zaključaka, sa brigom zaključujemo da izborni proces zahteva opipljiviji napredak i dalju reformu, jer je ispravno funkcionisanje srpskih demokratskih institucija u osnovi procesa pristupanja u Evropskoj uniji. Naravno, Evropska unija čeka finalni izveštaj ODHIR-a i preporuke za buduće izbore", navedeno je.

Ranije je portparolka EK Ana Pisonero izjavila na konferenciji za novinare da u Komisiji zaključuju, uz zabrinutost, da je neophodno unaprediti i reformisati izborni proces u Srbiji.

Ona je rekla da su uzeti u obzir preliminarni nalazi međunarodnih posmatrača OEBS o izborima održanim 17. decembra. Pisonero je dodala da je uz napredak izbornog procesa i izbornu reformu, primereno funkcioniranje demokratskih institucija u osnovi evrointegracija Srbije. 

Komentari (0)

Srbija