Politika

Drecun: Sinhronizovana kampanja Prištine i Sarajeva da Srbe prikažu kao zločince

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

09:29

Drecun: Sinhronizovana kampanja Prištine i Sarajeva da Srbe prikažu kao zločince
Milovan Drecun - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik i član Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun ocenio je danas da je cilj rezolucije o Srebrenici da se srpski narod prikaže kao zločinački i da Priština i Sarajevo sprovode sinhronizovanu kampanju kako bi postigli taj cilj.

Drecun je za RTS naveo i da je pitanje da li je većina zemalja spremna da glasa protiv predloga rezolucije o Srebrenici ili da bude uzdržana, dodajući da ako bude izglasana, svakako neće doprineti pomirenju.

Navodi da vodeći stručnjaci za genocid kažu da se u Srebrenici to nije dogodilo, jer genocid po definiciji podrazumeva nameru da se uništi ceo jedan narod ili etnička grupa, a toga nije bilo.

"Više od 20.000 žena, dece i staraca želelo je da pređe iz Srebrenice na teritoriju pod kontrolom bošnjačkih snaga i postoje spiskovi tih ljudi kojima je omogućen prelazak na tu teritoriju.Ta rezolucija ako bude izglasana nikako neće voditi pomirenju, a nepoštovanje i neravnopravni tretman prema svim žrtvama ostavlja dubok trag i uznemirenost kod naroda čije se žrtve ne poštuju", rekao je on.

Govoreći o potezu prištinske delegacije i Vjose Osmani i dovođenju navodno silovanih žena na sednicu Saveta bezbednosti UN, Drecun kaže da je to nameštanje zamke za Srbiju.

"Vi imate sinhronizovane kampanje režima Aljbina Kurtija i iz Sarajeva kojim se propagira genocid u Srebrenici i na Kosovu. Priština želi da prikaže Srbiju kao zločinačku državu sa krajnjom idejom da to naplati. Otuda i potez Vjose Osmani da na sednicu SB UN dovede žene koje su silovane", navodi Drecun.

On je naveo i da je OVK silovala Srpkinje, kao i Romkinje, Bošnjakinje i Albanke, ali da Osmani uopšte ne govori o tome.

"Teroristička OVK je silovala prvenstveno Srpkinje ali i Romkinje, Bošnjakinje i Albanke. Najveći problem je što su mnoge od njih potom i ubijene. Vjosa Osmani uopšte ne govori o silovanjima OVK, kao i o kidnapovanju preko 1.500 Albanaca tokom 1999. godine i po dolasku Kfora. To što je Vjosa Osmani uradila u Savetu bezbednosti UN nije samo njena odgovornost već i zemalja koje su joj to omogućile", rekao je Drecun.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija