Politika

Portparol EU o dijalogu u Briselu i (ne)uspešnosti Lajčaka: Plan da se razgovor Beograda i Prištine digne na viši nivo

Komentari

Autor: Fonet

29/04/2024

-

15:12

Portparol EU o dijalogu u Briselu i (ne)uspešnosti Lajčaka: Plan da se razgovor Beograda i Prištine digne na viši nivo
Portparol EU o dijalogu u Briselu i (ne)uspešnosti Lajčaka: Plan da se razgovor Beograda i Prištine digne na viši nivo - Copyright Prinskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je iz dosadašnjih pregovora Beograda i Prištine naučila da ukoliko dve strane nisu voljne da pregovaraju niko na to neće moći da ih natera, a specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kojem se mandat uskoro završava, dobro je vodio pregovore, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

Stano je na konferenciji za novinare rekao da je uloga EU u pregovorima da budu moderator dijaloga između Beograda i Prištine i da na taj način pomogne u pristupanju EU i prihvatanju evropskih modela političkog ponašanja kako bi našli rešenje za probleme svojih građana. On je istakao da će Brisel biti tu, bez obzira na mandat izaslanika.

"Pre nije postojao mandat izaslanika, već je taj posao radio visoki predstavnik za spoljnu politiku. I to je znak koliko pažnje pridajemo toj stvari i koliko želimo da pomognemo Srbiji i Kosovu da krenu dalje, dan za danom", poručio je Stano.

Prema njegovim rečima, nije istina da je Lajčak bio neuspešan, već da dve strane nisu prihvatale kompromisna rešenja i da zato nije korektno da se njegov trud tako predstavlja jer je radio najbolje što je mogao uz punu podršku 27 zemalja članica EU.

"Nije čak ni faktički u redu da se kaže da je njegov mandat bio promašaj, jer on je postigao sporazum, ali dve strane nisu potpisale taj ugovor. Međutim, za nas to nikad nije bilo pitanje potpisa, taj ugovor je pravno obavezujući i ne postoji bolje objašnjenje činjenice da je pravno obavezujući od toga što je postao integralni deo pregovaračkog okvira i Srbije i Kosova", rekao je je Stano.

O poziciji specijalnog izaslanika i Lajčakovom nasedniku

On je objasnio da ukoliko Srbija i Kosovo ne počnu sa implementacijom samo sebi nanose štetu, ugrožavaju budućnost u EU i benefite koje njihovi građani mogu dobiti od nastavka u procesu dijaloga.

"Mi ćemo nastaviti sa međunarodnom ulogom u svemu ovome i kao medijatori. Ako Borelj ne bude visoki predstavnik, biće neko drugi, kao i specijalni izaslanik. Trenutno razmatramo hoće li se ta pozicija obnavljati, ali će odluka biti doneta tek od avgusta", predočio je Stano.

On je naglasio da će do izbora novog izaslanika Lajčak obavljati svoj posao najbolje što može. Stano je rekao da nema boljeg primera Lajčakove posvećenosti poslu od broja sastanka koje je održao kako bi rešio najnovije probleme zbog jednostranih poteza Prištine oko dinara, "koji stalno povećavaju krizu za srpsku populaciju na Kosovu".

Navodeći da se "ovde radi o miru i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, a ne samo dijalogu", Stano je ukazao da EU zbog važnosti pregovora planira da povede razgovor sa Beogradom i Prištinom na višem nivou.

"Nije u pitanju šta EU treba ili ne treba da uradi, već se radi o stranama. Možete nekome pomoći samo ako su oni radi da prihvate pomoć", kazao je Stano, koji nije želeo da otkriva kada će biti izabran Lajčakov naslednik i da li su već počeli planovi u tom smeru.

"To je unutrašnja stvar, pa neću ulaziti u rokove. Ne radi se samo o specijanom predstavniku za Zapadni Balkan, imamo puno specijalnih predstavnika. Videćemo šta je ideja i šta države članice žele da urade sa tom funkcijom. Kada oni objave svoje nominacije, biće nekoliko rundi internih procesa, ali neću o rokovima. Znam samo da će do kraja trenutnog Lajčakovog mandata, sve ići po planu", kazao je Stano.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija