Politika

Savet Evropske unije usvojio Plan rasta za Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/05/2024

-

10:30

Savet Evropske unije usvojio Plan rasta za Zapadni Balkan
Savet Evropske unije usvojio Plan rasta za Zapadni Balkan - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Savet Evropske unije dao je danas finalno zeleno svetlo za uspostavljanje Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan. To predstavlja finansijski deo Plana rasta za Zapadni Balkan kojim se zemljama našeg regiona, uključujući i Srbiju, omogućava šest milijardi evra iz budžeta Evropske unije, dve milijarde direktne pomoći i četiri u zajmovima.

Da bi zemlje dobile novac, potrebno je da pripreme reformske agende u kojima će navesti koje reforme će sprovesti.

Dodatno, preduslovi za dobijanje novca su, između ostalog, poštovanje demokratskih principa, slobodni i pošteni izbori, medijski pluralizam, nezavisnost sudstva, vladavina prava...

Beograd i Priština imaju i dodatne preduslove, a to je vidljiv pomak u normalizaciji odnosa, kao i ispunjavanje obaveza koje proističu iz prethodno dogovorenih sporazuma.

Pisonero: Prva isplata iz Instrumenta za Zapadni Balkan moguća pre leta

Prva isplata u okviru Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiji, nudi šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine, mogla bi da bude izvršena do leta izjavila je danas portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

"Ako sve bude kako treba, nadamo se da ćemo, manje-više, moći da izvršimo prvu uplatu do leta. Biće indikativnih izdvajanja na osnovu BDP i stanovništva naših partnerskih zemalja", rekla je Pisonero na brifingu za novinare u Briselu.

Ona je na pitanje Tanjuga na koliku bi finansijsku pomoć Srbija mogla da računa u okviru Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan u naredne četiri godine, navela da za sada može da kaže da će važan preduslov u slučaju Beograda i Prištine biti napredak u okviru njhovih obaveza u vezi sa normalizacijom odnosa.

Tanjug Video

 

Pisonero je dodala da partneri sa Zapadnog Balkana pripremaju reformske agende kako bi mogli da pristupe finansijskim sredstvima iz Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan.

"Očekujemo da naši partneri dostave komisiji reformske agende kada uredba stupi na snagu", rekla je Pisonero i dodala da će reformske agende morati da proceni Evropska komisija, nakon konsultacija sa državama članicama EU.

Pisonero je pozdravila odluku Saveta EU da da konačno zeleno svetlo za uredbu kojom se podržava Plan rasta za Zapadni Balkan i naglasila da će taj plan, vredan šest milijardi evra, pomoći da se ubrzaju neke od prednosti budućeg pristupanja EU, povezivanjem i otvaranjem određenih oblasti jedinstvenog tržišta za partnere sa Zapadnog Balkana.

Ona je dodala da je naredni korak da Belgija kao predsedavajuća Savetu EU i Evropski parlament potpišu uredbu, a onda će ona biti objavljena u Službenom listu EU.

Komentari (0)

Srbija