Politika

Mali: Poseta predsednika Kine potvrđuje ugled koji Srbija ima u svetu

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2024

-

19:19

Mali: Poseta predsednika Kine potvrđuje ugled koji Srbija ima u svetu
Mali: Poseta predsednika Kine potvrđuje ugled koji Srbija ima u svetu - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finasija Siniša Mali ocenio je danas da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu pitanje iskrenog prijateljstva Srbije i Kine i dva predsednika, a sama činjenica da dolazi već drugi put, samo pokazuje ugled koji Srbija ima u svetu, ugled zasnovan na odgovornoj ekonomskoj politici, ali u međunarodnim odnosima.

Mali je, gostujući na RTS-u, podsetio da je Kina jedna od dve najmoćnije sile sveta i po BDP-u i po broju stanovnika, kao i po potencijalu tržišta.

"Ali ovo je, po meni, najveći državnik, najvažniji i najmoćnije zemlje koji je u Srbiju došao u poslednjih nekoliko godina. I to samo još jednom pokazuje  ugled koji Srbija ima u svetu, ugled koji je zasnovan i na odgovornoj ekonomskoj politici, ali takođe i na odgovornoj politici kada su međunarodni odnosi u pitanju", rekao je Mali.

Naglasio je da je neverovatna čast da dva puta u jednu zemlju od 6,5 miliona ljudi, u Srbiju, dođe kineski predsednik. 

"Svi hoće da kineski predsednik dođe u njihovu zemlju. Od Velike Britanije, od Francuske, od Nemačke, od svih mogućih i većih razvijejnijih zemalja nego što to Srbija. Ali kineski predsednik je drugi put došao u Srbiju i to je došao kada je na evropskoj turneji tokom koje je posetio u samo tri zemlje -Francusku, Srbiju i Mađarsku", rekao je on.

Dodao je da je svaka poseta svakog državnika veoma važna za Srbiju i podsetio da sve veći broj državnika dolazi u Beograd, zahvaljujući odgovornoj politici predsednika Vučića.

"Srbija ekonomski raste, ekonomski napreduje, mi smo interesantniji za sve, a takođe želimo i da razvijamo ekonomsku saradnju sa svima", rekao je Mali.

AP Photo/Darko Vojinovic

 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finasija je podsetio da ovo nije prvi put da će se Vučić i Si sresti i naglasio da se rezultati saradnje mogu videti. 

Mali je podsetio da je Srbija, 2016. godine, kada je Si Đinping prvi put došao u Beograd, bila suočena sa fiskalnom konsolidacijom, nakon veoma teškog perioda "u kojem smo bili na ivici bankrota 2012. godine".

Podsetio je da je Srbija tada imala i dva velika problema koja su predstavijena predsedniku Siju, Železaru Smederevo i RTB Bor. 

"Železara Smederevo je pravila gubitke, negde oko 10 miliona dolara mesečno, RTB Bor, je takođe bio u problemu, prethodna vlada je htela da gaji kirkiriki. Molba predsednika Vučića predsdniku Siju bila je da dovede investitore iz Kine, ako mogu da ta dva velika giganta podignu na noge", podsetio je Mali.

Kako je rekao, osam godina kasnije RTB Bor, koji je bio na ivici zatvaranja u stečaju i Železara Smederevo postali su drugi i treći najveći izvoznik iz Srbije. 

Naveo je da RTB Bor i Železara Smederevo zapošljavaju po  5.000 ljudi direktno, da je prosečna zarada u Železari Smederevo 100.000 dinara, a u RTB Boru Ziđinu 144.000 dinara. 

Podsetio je da je reč i o dve ogromne investicije u opremu i u novu tehnologiju. 

"Od dva gubitaša imate dva lidera, dva nosioca ekonomskog rasta i razvoja naše zemlje. Dakle, to je značaj dolaska Si Đinpinga", rekao je Mali.

Podsetio je i koliko se Kina promenila i da je od 1980. godine udeo te zemlje u svetskom BDP-u bio 2,7 odstso, a Evropske unije ili Evrope u isto vreme oko 28-29 odsto. 

"Danas je udeo izjednačen. Kina je porasla na 18-19 odsto, Evropa se smanjila na 18-19 odsto i trend je takav da Kina raste", rekao je Mali. 

"Potpisujemo više od 29 sporazuma sa Kinom 

Ministar finansija rekao je da će tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga biti potpisano više od 29 sporazuma o saradnji i najavio veliku investiciju jednoj veoma perpsekivnoj oblasti o kojoj će biti više reči tokom sutrašnjeg dana.

Mali je rekao da je razgovor Si Đinpingom prilika da se sumira sve što je urađeno u prethodnom periodu. Podsetio je da je i sam Si u autorskom tekstu u "Politici" pisao o uspešnoj saradnji Kine i Srbije, koja uključuje Železaru Smederevo, brzu prugu koja će povezati Beograd i Budimpeštu, ali i druge kineske investicije i fabrike u Srbiji.

"To je rezultat naše saradnje sa Kinom i njihove politike da se ne mešaju unutrašnje političke stvari, već rade na projektima koji doprinose građanima Srbije", naglasio je Mali.

Mali je istakao da kineske fabrike zapošljavaju građane Srbije, redovno isplaćuju plate, poreze i doprinose i doprinose izvozu.

"Win-win situacija"

Dodao je da je izvoz Srbije prošle godine bio veći od 40 milijardi evra i da je veliki broj kineskih investicija usmeren upravo na izvoz.

"To je win-win situacija", rekao je Mali.

Rast izvoza, pad nezaposlenih, punjunjenje budžeta Mali je označio kao priliku za nove investicije i dalje podizanje plata, penzija. Istakao je da je Srbilja opredeljena za dalje privlačenje investicija, ali i da utiče na razvoj veštačke inteligencije i inovativnih delatnosti, najavljujući veliki broj sporazuma koji će biti potpisani tokom sutrašnjeg dana.

"Imamo 29 sporazuma koji se potpisuju u prisustvu oba predsednika, kao i komercijalne sporazume između privatnih kompanija u oblasti zdravstva, biotehnologije, poljoprivrede i u drugim sektorima, koji će doprineti daljem rastu Srbije i otvaranju najvećeg i verovatno najpotentnijeg tržišta u svetu u ovom trenutku", naglasio je Mali.

Dodao je da će prvi deo Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom zaživeti 1. jula.

Komentari (0)

Srbija