Politika

Šta za Srbe znači nova odluka prištinskih vlasti o zameni vozačkih dozvola i na koja dva problema niko nije mislio

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2024

-

10:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

MUP Kosova saopštio je da će od 10. maja građani moći da zamene vozačke dozvole koje su izdale srpske institucije na Kosovu na one koje izdaju prištinske vlasti. Kako je saopšteno, zamena vozačkih dozvola trajaće do 9. avgusta, a svi građani moći će da se prijave putem elektronskog obrasca na stranici policije.

Američki ambasador Džefri Hovenijer pozdravio je odluku Prištine da, kako kaže, olakša prelazak na kosovske dozvole jer za nove dozvole nije potrebno ponovno polaganje vozačkog ispita.

Međutim, neminovno se postavlja pitanje šta ovo znači za Srbe na Kosovu i Metohiji, ali i koji su to izuzeci koje očigledno prištinske vlasti nisu uzele u obzir.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija sa Kosova, od bojkota RKS tablica se odustalo još prošle godine, barem kada se radi o četiri opštine na severu, dok srpskih tablica na jugu nema već godinama. Čini se će zbog nedostatka efikasnijeg rešenja, to biti slučaj i sa vozačkim dozvolama.

"To je jedan od retkih pozitivnih gestova i ne vidim u tome ništa loše. Videćemo kako će to biti olakšano u smislu procedura. Dakle, nije rešen čitav problem oko vozila, ali ovo do sada svakako jeste jedan korak", kaže u izjavi za Euronews Srbija politikolog Ognjen Gogić.

Zašto se menjaju vozačke dozvole?

Na jugu odavno nisu prisutne ni vozačke dozvole koje izdaju policijske uprave izmeštene sa Kosova i Metohije na teritoriju Centralne Srbije, kao što je, na primer PU Priština koja se nalazi u Nišu.

Građani na severu su pak, imali prećutni dogovor sa kosovoskom policijom da ih ne kažnjava ako voze vozila preregistrovana na RKS tablice, ali sa srpskom vozačkom dozvolom. Primera radi, imali su vozačku dozvolu izdatu od strane policijske uprave Kosovska Mitrovica koja deluje iz Raške.

Rok od tri meseca za nove RKS vozačke dozvole dat je zbog toga što, novom odlukom, prištinske vlasti smatraju dokumenta iz policijskih uprava izmeštenih sa Kosova "ilegalnim" i "nevažećim".

Kakva je procedura?

Procedura je relativno laka i važi za sve one koji su od 1999. položili vozačke ispite do 9. maja, ali i za one koji su vozačke ispite polagali u bivšoj Jugoslaviji.

Takse su između 35 i 65 evra i zavise od kategorije dozvole.

Takođe je potrebno dodatnih 15 evra za zdravstveno uverenje, ali ono što je važno znati jeste da ono ne važi ukoliko ga izdaju zdravstvene institucije koje rade po sistemu Republike Srbije, odnosno pri Ministarstvu zdravlja Republike Srbije.

To je saopštio i Aljbin Kurti u video-poruci na srpskom jeziku u kojoj se obratio Srbima na Kosovu.

Koja su dva potencijalna problema?

Kako kaže reporterka Euronews Srbija, prvi potencijalni problem jeste što se srpske vozačke dozvole i zvanično smatraju nevažećim. To znači da oni koji prilože srpsku dozvolu uz potrebnu dokumentaciju da bi dobili novu kosovsku dozvolu, nisu sigurni kako će im prištinske vlasti vratiti tu dozvolu - da li će ona biti poništena ili neoštećena tako da može da se koristi i na teritoriji Republike Srbije?

Osim toga, iako prištinske vlasti srpske vozačke dozvole smatraju nelegalnim, Srbi čak i po kosovskom Ustavu, imaju prava na dvojno državljanstvo, stoga i na dokumenta druge države.

Drugi potencijalan problem jeste što jedan deo građana na severu Kosova nije preregistrovao vozila na RKS nego je jednostavno odjavio mesto prebivališta na KiM i prijavio se negde u Centralnoj Srbiji, te samim tim i preregistrovao vozilo na te gradove. Ti ljudi svoja vozila na teritoriji Kosova i Metohije voze uz ovlašćenje. Izostala je informacija šta će biti sa takvim slučajevima, kojih nije malo.

Inače, prijem dokumenata za nove vozačke dozvole još nije počeo i odložen je za ponedeljak, 13. maj. U međuvremenu, reporterka Euronews Srbija ispobala je veb stranicu za podnošenje zahteva za koju kaže da još uvek ne funkcioniše.

Komentari (0)

Srbija