Politika

Kosovski gradonačelnik Leposavića zabranio postavljanje srpskih zastava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2024

-

13:23

Kosovski gradonačelnik Leposavića zabranio postavljanje srpskih zastava
Euronews/Anđelka Ćup - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ilegalno izabran gradonačelnik opštine Leposavić Ljuljzim Hetemi zabranio je da se u toj opštini postave srpske zastave za praznik Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja, javlja reporterka Euronews Srbija sa KiM.

Kako saznajemo, zahtev da se postave zastave podnela je grupa građana Leposavića.

Inače, Hatemi je jedan od četvorice takozvanih gradonačelnika koji su na tu funkciju postavljeni nakon lokalnih izbora održanih u aprilu prošle godine, a koje su bojkotovali Srbi.

Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih i od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM - Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, i u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.   

Srpska lista: Isticanje nacionalnih simbola je međunarodno priznato pravo

Srpska lista reagovala je na odluku takozvanog gradonačelnika Leposavića Ljuljzima Hetemija da je za gradsku slavu Sv. Vasilija Ostroškog zabrani isticanje srpskih zastava, navodeći da je isticanje i poštovanje nacionalnih simbola međunarodno priznato pravo, pa čak i po "kosovskom ustavu" u članu 59.

Kako se navodi "poslušnici" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija mogu da koriste narkotike u zgradi opštine, ali brane isticanje srpskih zastava i ističe da je to što zaposleni u opštini koriste narkotike "slika i prilika" Kurtijeve vlasti na severu Kosova i Metohije i onih koje on podržava.

"To je slika Kurtijeve borbe protiv kriminala i poštovanje zakona!?", zapitala se Srpska lista u saopštenju.

Istovremeno oni su pozvali međunarodne predstavnike da hitno reaguju, i zahtevaju da nadležni organi procesuiraju "narko-radnike opštine" i zamenika ministra za zajednice Radoicu Radomirovića koji je više puta do sada bio usnimljen kako podstiče druge na izvršenje krivičnih dela i koji je deo tih grupa kada vrše određena dela.

 

Komentari (0)

Srbija