Politika

Vučić sa ministrom iz UAE o situaciji na KiM, vojnoj saradnji, geopolitici

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2024

-

13:57

Vučić sa ministrom iz UAE o situaciji na KiM, vojnoj saradnji, geopolitici
Vučić sa ministrom iz UAE o situaciji na KiM, vojnoj saradnji, geopolitici - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa državnim ministrom za odbranu Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom bin Mubarakom Bin Fadalom Al Mazruijem i tom prilikom ga je upoznao sa situacijom na KiM, kao i kretanjima u regionu Zapadnog Balkana, a razgovarali su i o jačanju vojne saradnje.

Vučić je istovremeno iskazao posvećenost Srbije da "zajedno sa prijateljima i partnerima nastavi da radi na rešavanju izazova i pretnji regionalnom i međunarodnom miru i bezbednosti".

On je u objavi na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" istakao da je sa Al Mazruijem razgovarao o složenim geopolitičkim prilikama, globalnim bezbednosnim izazovima, ali i o jačanju vojnotehničke saradnje između Srbije i UAE.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Naglasio sam potrebu za kontinuiranom saradnjom i koordinacijom i u oblastima kao što su borba protiv terorizma, sajber bezbednost i regionalna stabilnost, pogotovo imajući u vidu opšte usložavanje situacije u svetu. Jedna od tema razgovora bila je i konkretizacija planova o kojima je bilo reči prošle godine tokom međunarodnog sajma IDEX 2023, kao i brojni tipovi naoružanja koje proizvodi srpska vojna industrija, a za koju su Emirati iskazali interes", naveo je Vučić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Napomenuo je da Srbija pridaje poseban značaj partnerstvu i prijateljskim vezama sa UAE i zahvalio se šeiku Muhamedu bin Zajedu koji je lično doprineo neraskidivim bilateralnim i ekonomskim vezama.

"Zamilio sam ministra Al Mazruija da šeiku prenese moje srdačne pozdrave uz uvek otvoren poziv da ponovo poseti Srbiju", navodi se na Instagam nalogu.

Sa Vučevićem o unapređenju saradnje

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević takođe se sastao danas sa državnim ministrom odbrane UAE sa kojim je razgovarao o nastavku i unapređenju saradnje u toj oblasti.

Premijer Vučević istakao je da je Srbiji i njenoj vladi prvi prioritet očuvanje mira i stabilnosti i da je tom cilju u potpunosti posvećena. Imajući to u vidu, dodao je premijer, ulaganje u odbrambeni sistem zemlje je upravo ulaganje u mir, a ne takmičenje u naoružanju sa susednim zemljama.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Ministar Muhamed Bin Mubarak Fadil Al Mazrui rekao je da se raduje unapređenju vojno-tehničke saradnje i u otvorenom razgovoru sa srpskim premijerom razmenio stavove i informacije o političkoj i bezbednosnoj situaciji u svetu s obzirom na trenutne okolnosti.

Sa Gašićem o geopolitičkoj situaciji

I ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se danas sa državnim ministrom odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata sa kojim je razgovarao o trenutnoj geopolitičkoj i bezbednosnoj situaciji u svetu, saradnji u oblasti odbrambene industrije, kao i o aktuelnim projektima vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje i mogućnostima njihovog daljeg unapređenja.

Gašić je istakao je da su Ujedinjeni Arapski Emirati za Srbiju jedna od značajnijih zemalja na Bliskom istoku i potvrdio našu opredeljenost u očuvanju tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje, zasnovanih na međusobnom prijateljstvu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

On je naveo da su lični i izrazito prijateljski odnosi predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i predsednika i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Muhameda Bin Zajeda Al Nahjana dali najznačajniji doprinos jačanju i razvoju ukupnih odnosa dve zemlje, uključujući i saradnju u oblasti odbrane.

Kako je istakao, današnji razgovori sa ministrom Al Mazruijem, kao predstavnikom prijateljske i nama bliske zemlje, veoma su važni za Srbiju koja se suočava sa pritiscima i izazovima, koji umesto podrške pomirenju podižu tenzije i destabilizuju region.

Prema njegovim rečima, srdačan i otvoren današnji razgovor sa ministrom Al Mazruijem predstavlja podršku našim naporima da istrajemo na politici izgradnje trajnog mira, stabilnosti i napretka na Balkanu zasnovanog na iskrenom dijalogu i saradnji.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Gašić poručio je da ćemo nastojati da partnerstvo sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima na mnogim poljima dodatno osnažimo i učinimo što je moguće bližim i sadržajnijim tražeći nove mogućnosti za razvoj zajedničkih projekata i aktivnosti vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, kao i u oblasti vojnog obrazovanja i medicine.

Državni ministar odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Mazrui čestitao je ministru Gašiću stupanje na dužnost ministra odbrane i poželeo mu mnogo uspeha u daljem radu.

On je, tokom današnjeg sastanka, ukazao na značaj saradnje u oblasti odbrane i sveukupne saradnje naše dve države.

Komentari (0)

Srbija