Politika

Reakcije iz Srbije na događaje u Crnoj Gori: Predstavnici vlasti i opozicije čestitali Joanikiju

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2021

-

16:57

Reakcije iz Srbije na događaje u Crnoj Gori: Predstavnici vlasti i opozicije čestitali Joanikiju
Reakcije iz Srbije na događaje u Crnoj Gori: Predstavnici vlasti i opozicije čestitali Joanikiju - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U Cetinjskom manastiru ustoličen je novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, a povodom događanja u Crnoj Gori reagovali su predstavnici srpske vlasti i opozicije.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je ustoličenje novom mitropolitu Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikiju.

"5. septembar 2021. godine će u istoriji Srpske pravoslavne crkve ostati upamćen kao neizmerno važan dan. Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije danas je u Cetinjskom manastiru ustoličio mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Dostojan!", napisao je gradonačelnik u svojoj čestitki.

"Verujući narod Mitropolije crnogorsko-primorske će u mitropolitu Joanikiju imati dobrog pastira i mudrog duhovnog vođu", naveo je Radojičić.

Čestitka ministarke Popović

 Ministarka pravde Maja Popović čestitala je danas novoizabranom Mitropolitu crnogorsko - primorskom Joanikiju ustoličenje navodeći da će on u Srbiji uvek imati iskrenog i pouzdanog partnera u misiji duhovnog napretka i izgradnji mostova saradnje.

"Vaše Visokopreosveštenstvo, srdačno Vam čestitam ustoličenje na Tron Svetog Petra Cetinjskog, na Svešteni Tron Mitropolita crnogorsko-primorskih, uz iskrene želje za uspehom u uzvišenoj službi izgradnje mira i ljubavi, na dobro vernika SPC, srpskog naroda i svih naroda koji žive u Crnoj Gori", poručila je ministarka patrijarhu.

Dodala je da će mitropolit u Srbiji imati uvek iskrenog i pouzdanog partnera u njegovoj misiji snaženja duhovnog napretka i izgradnje mostova dijaloga i saradnje.

Tanjug/Ministarstvo pravde/Čedomir Petarić

 

Čestitku je puutio i v.d. direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović .

"Zbivanja na Cetinju slika Mila Đukanovića"

Zoran Anđelković iz SPS je naveo da je ono što se danas desilo u Podgorici deo Crne Gore, dok su zbivanja u Cetinju slika Mila Ðukanovića kao predsednika Demokratske partije socijalista i njihovog poslaničkog kluba.

Anđelković je za Tanjug televiziju rekao da su SPC i mitropolija crnogorska-primorska pokazale dostojanstvo, koje je, kaže, izuzetno važna poruka ustoličenja mitropolita Joanikija.

"Nisam ni jednog trenutka posumnjao da će se ustoličenje održati u Cetinjskom manastiru. U prethodnih nekoliko dana Demokratski front je pokazao veliku odgovornost i dostojanstvo u celom procesu", rekao je Anđelković.

Kaže i da je duboko uveren da je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović zvanično uništio svoje ime, te da je sam sebi presudio.  Uveren je da će Ðukanović sada ostati bez potpune podrske međunarodne zajednice, te da se bliži kraj njegove vladavine.

Tanjug/AP/Risto Božović

 

Dveri, SSP i NADA čestitale ustoličenje

Srpski pokret Dveri, Stranka slobode i pravde (SSP) i koalicija NADA čestitale su mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju.

Dveri su u saopštenju poručile da mir, stabilnost i suživot naroda na prostoru Srbije i Crne Gore nemaju cenu i da će mudrost i čovekoljublje mitropolita Joanikija "sigurno doprineti tome".

I Stranka slobode i pravde (SSP) je uputila čestitke vernicima Srpske pravoslavne crkve, navodeći da posebne čestitke zaslužuje crnogorska vlada, jer je "odolela dogovorenim provokacijama onih koji su navikli da sarađuju i zarađuju na lažnim sukobima Srbije i Crne Gore".

SSP u saopštenju za javnost kaže da je mitropolija mesto spajanja vekovne sloge i zajedništva srpskog i crnogorskog naroda, te da su svi koji su to prethodnih nedelja želeli da ugroze, "osujećeni hrabrim odlukama Crne Gore".

Takođe, i koalicija NADA koju čine POKS, DSS i 23 udruženja građana, čestitala je ustoličenje mitropolitu Joanikiju i najoštrije osudila, kako navode, antisrpsku histeriju na Cetinju.

NADA je pozdravila istrajnost SPC da se mitropolit Joanikije ustoliči u Cetinjskom manastiru i navela da su pokušaji sprečavanja ustoličenja skandalozni i za svaku osudu.

Predsednik POKS Žika Gojković rekao je da su se oni koji su pokušali da spreče ustoličenje mitropolita SPC na Cetinju, odrekli sopstvene istorije i Crne Gore.

Predsednik DSS Miloš Jovanović naveo je da će oni koji su izazvali nasilje ostati upisani na mračnim stranama u istoriji i pozvao Srbe da ne nasedaju na provokacije, jer je, kaže, čin ustoličenja mitropolita na Cetinju već dovoljna pobeda.

Komentari (0)

Srbija