Politika

Gosti Euronews centra o godini na izmaku: Vreme apatije i goblinskog moda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2022

-

21:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na kraju smo godine koja je obeležena tenzijama, političkim sukobima i ekonomskim i energetskim šokovima. Godina za nama prošla je uz proteste, glasanje na referendumu i izborima. Formirana je vlada i nova gradska vlast. 

U Skupštinu se vratila opozicija, ali stanje u zakonodavnom telu je takvo da se svaka sednica održava na ivici incidenata. Godina je bila obeležena i napetostima između Beohrada i Prištine, pregovorima, barikadama, hapšenjima i protestima. Beograd i Priština su udaljeniji nego ikada, dok se Srbi i Albanci nalaze na korak od sukoba, pa 23 godina od kraja rata ponovo neko preti i zvecka oružjem. 

Takođe, na putu ka EU uopšte nismo napredovali, ni korak. Traži se od nas da uskladimo svoju spoljnu politiku i uvedemo sankcije Rusiji. 

Ni u ekonomiji nam nisu mnogo cvetale ruže. Dok se približavamo 2025. godini, inflacija dostiže rekordne vrednosti, kamatne stope rastu, krediti su sve skuplje a strane direktne investicije nikada veće. I sve se to dešavalo u godini u kojoj smo saznali da nas je pola miliona manje.

O godini za nama, goblinskom modu i društvu u apatiji za Euronews centar govore Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN; Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka i pisac Muharem Bazdulj. Emisiju pogledajte u videu na početku teksta.

Komentari (0)

Srbija