Fokus

Sud u SAD odlučio: Troškovi hiruških zahvata kod trasrodne populacije moraju biti osigurani

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2024

-

23:30

Sud u SAD odlučio: Troškovi hiruških zahvata kod trasrodne populacije moraju biti osigurani
Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi - Copyright Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Programi zdravstvenog osiguranja građana kojima upravljaju američke savezne države moraju da pokrivaju i troškove hirurških intervencija kod transrodne populacije, odlučio je danas američki sud.

Ovo mišljenje Četvrtog okružnog suda u gradu Ričmondu, u državi Virdžiniji, potvrdilo je dve ranije presude nižih sudskih instanci koje su utvrdile da državni zdravstveni osiguravajući plan Severne Karoline diskriminiše transrodne osobe jer ne pokriva hirurške zahvate za "promenu ili modifikaciju pola", kao i da je program Medicaid zdravstvenog osiguranja građana u Zapadnoj Virdžiniji diskriminatoran jer isključuje naknadu troškova za "hirurške zahvate nad transseksualcima", prenosi Reuters.

Sudija Krug Rodžer Gregori, koga je imenovao nekadašnji predsednik SAD Bil Klinton, napisao je u ime većine u sudskom veću da su takve politike "očigledno diskriminatorne" jer ne pokrivaju medicinski neophodne tretmane za transrodne osobe iako ih odobravaju za sve druge građane.

U međuvremenu, ministar finansija Severne Karoline Dejl Folvel objavio je u zvaničnom saopštenju da se program zdravstvenog osiguranja u državi S. Karolini za zaposlene suočava "sa stvarnim rizikom skorog bankrota" i da zbog toga "ne može biti novca za svakoga".

Tužilac Zapadne Virdžinije Patrik Morisej rekao je da će na odluku Četvrtog okružnog suda u Ričmondu njegova država uložiti žalbu Vrhovnom sudu SAD.

"Naša država bi trebalo da ima sposobnost da sama odlučuje kako će trošiti svoje resurse kako bi se brinula o vitalnim medicinskim potrebama naših građana", poručio je Morisej.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet