Fokus

Univerzitet Kolumbija suspendovao studente koji protestuju, demonstranti zauzeli zgradu "Hamilton Hola"

Komentari

Autor: USA Today/AP

30/04/2024

-

12:27

Univerzitet Kolumbija suspendovao studente koji protestuju, demonstranti zauzeli zgradu "Hamilton Hola"
Univerzitet Kolumbija suspendovao studente koji protestuju, demonstranti zauzeli zgradu "Hamilton Hola" - Copyright Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Administracija Univerziteta Kolumbija saopštila je da je počela da suspenduje studente nekoliko sati nakon što su demonstranti odbili da uklone "Šatore solidarnosti za Gazu“ u centru kampusa, što je podstaklo slične proteste u kampusima širom zemlje.

Portparol Ben Čang rekao je da je univerzitet obavestio studente da će biti suspendovani ako ne napuste kamp do ponedeljka u 14 časova, nakon što strane ranije tokom dana nisu uspele da postignu dogovor. Protest je, kako je rekao, stvorio neprijatno okruženje za mnoge jevrejske studente i profesore, a povremeno je bilo i vrlo napeto u centru kampusa.

Organizatori protesta napominju da su mnogi demonstranti u njihovom okruženju Jevreji, uključujući i njih nekoliko koji su bili među 100 uhapšenih kada je univerzitet zatražio od policije da razbije logor 18. aprila.

"Suspendovali smo studente kao deo sledeće faze naših napora da obezbedimo bezbednost u kampusu", rekao je Čang, koji nije odgovarao na pitanja novinara niti precizirao broj studenata sa Kolumbije i njenog povezanog koledža Barnard koji su  kažnjeni.

Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

 

Negde u vreme isteka roka, mnogi učenici su bacili obaveštenja o mogućim suspenzijama u kantu za smeće ili su ih gazili na travi. Čang je rekao da će odluku o suspenzijama rešavati univerzitetski senat – sastavljen od fakulteta, studenata, administracije, osoblja i bivših studenata – kao i Kancelarija za život univerziteta.

Administracija je navela potrebu da se kamp očisti uoči predstojećih ceremonija otvaranja 15. maja, kada će oko 15.000 učenika završiti školu Ivi League, piše USA Today.

Demonstranti iz Kolumbije zahtevaju da škola obustavi ulaganja u kompanije koje profitiraju od izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi, i žele amnestiju za studente i profesore uključene u protest. 

Danas su desetine demonstranata zauzele zgradu na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, zabarikadirali ulaze i istakli palestinsku zastavu kroz prozor, u poslednjoj eskalaciji demonstracija protiv rata između Izraela i Hamasa koje su se proširile na univerzitetske kampuse širom Sjedinjenih Američkih Država, prenosi AP.

Protesti širom američkih univerziteta

U univerzitetu u Teksasu uhapšeni su studenti koji su odbili da uklone svoje šatore iz kampusa, a univerzitet je saopštio da većina demonstranata "nije povezana sa univerzitetom".

Na univerzitetu Juta juče je policija u opremi za razbijanje demonstracija rasterala studente, a univerzitet je saopštio da je protivno njegovim propisima da se kampuje na njegovom prostoru i da su studenti prethodno više puta upozoreni pre dolaska policije.

Izuzetak u ovim studentskim protestima je univerzitet Nortvest iz Čikaga koji je postigao sporazum sa studentima o dozvoli mirnih protesta do 1. juna, a studenti su pristali da uklone sve šatore.

Na univerzitetaima širom SAD uhapšeno je oko 1.000 demonstranata, protesti su se prošili i na nekoliko kampusa u Kanadi i Francuskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet