Fokus

Ankete: Podrška katolika prelazi na stranu Trampa sa značajnim razlikama

Komentari

Autor: Fox News

07/05/2024

-

20:41

Ankete: Podrška katolika prelazi na stranu Trampa sa značajnim razlikama
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Katolici u Sjedinjenim Američkim Državama dramatično su promenili stavove prema predsedniku Džou Bajdenu u poslednjih nekoliko godina, sada značajno naginjući ka njegovom republikanskom protivniku.

"Pew Research" je objavio 30. aprila izveštaj koji istražuje podršku predsedničkim kandidatima razvrstanim prema verskoj pripadnosti.

Anketa je pokazala da 55 odsto katolika podržava ili naginje podršci bivšem predsedniku Donaldu Trampu u direktnom sudaru sa Bajdenom, prenosi "Fox News".

Nasuprot tome, samo 45 odsto katolika podržava Bajdena u istom jedan-na-jedan uparivanju.

Razlika od 10 odsto u korist podrške Trampu predstavlja značajni preokret u odnosu na 2020. godinu, kada je imao izuzetno tesnu prednost - 50 prema 49.

Bajden trenutno vodi među hispano-katolicima sa uskim razdvajanjem od 49 odsto prema 47 odsto, ali tesna trka označava značajan preokret udesno za tu demografsku grupu. Slična anketa "Pew Research" 2020. godine je pokazala da su hispano-katolici više preferirali Bajdena u odnosu na Trampa sa ogromnim razdvajanjem od 67 - 26.

Tanjug/AP Photo/Stefan Jeremiah

 

Prema aprilskoj anketi, oko 60 odsto protestanata je izrazilo podršku Trampu. Nasuprot tome, otprilike 38 odsto je reklo da naginje prema Bajdenu.

Ateisti, agnostici i oni koji se ne pripadaju nijednoj verskoj zajednici su se pretežno izjasnili u korist Bajdena - otprilike 69 odsto je reklo da bi podržalo demokratskog aktuelnog predsednika, dok je samo 28 odsto izrazilo podršku za Trampa.

Bajden se oslonio na svoj katolički identitet u svojim predsedničkim kampanjama, ističući se kao predani vernik uprkos očiglednom ignorisanju neopozivih crkvenih učenja, piše "Fox News".

Međutim, katolički lideri su se suprotstavili ovom samopredstavljanju i ukazali na njegovu podršku politikama koje su potpuno suprotne veri, poput deregulacije "pro-izbora" i potvrde rodne ideologije.

Kardinal Vilijam Gregori iz Vašingtona D.C. ranije je nazvao Bajdena "Katoličkim izborom" - rekavši da "bira dimenzije vere koje će istaći, dok ignoriše ili čak protivreči drugim delovima", zaključuje "Fox News".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet