Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski vojni kabinet odlučio da izvede operaciju u Rafi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

06/05/2024

-

08:10

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski vojni kabinet odlučio da izvede operaciju u Rafi
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski vojni kabinet odlučio da izvede operaciju u Rafi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sastanak u Kairu o predloženom primirju povezanom sa oslobađanjem talaca u Pojasu Gaze završen je bez napretka, pošto Izrael i Hamas ostaju nepopustljivi posle sedam meseci ratovanja. Razgovori se, međutim, moraju nastaviti u Kataru, zemlji posredniku, gde se očekuje šef Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA) Vilijams Berns, dok bi, prema egipatskim medijima, delegacija Hamasa trebalo da se vrati u Kairo u utorak. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da Izrael ne može "prihvatiti" zahteve islamističkog pokreta, koji poziva na definitivni prekid vatre na palestinskoj teritoriji pre bilo kakvog sporazuma, posebno o oslobađanju svojih talaca otetih 7. oktobra. Netanjahu i dalje preti da će pokrenuti ofanzivu na prenaseljeni grad Rafu, na jugu Pojasa Gaze, "sa ili bez" dogovora o primirju. U međuvremenu, izraelska vlada zatvorila je kancelariju katarskog kanala Al-Džazira u Jerusalimu. 

Ključni događaji:

  • Bez pomaka u razgovorima Hamasa i posrednika u Kairu
  • UNRWA: Izrael nastavlja da "uskraćuje humanitarni pristup UN-u"
  • Izraelska policija upala u prostoriju koju koristi Al Džazira u Jerusalimu
  • Hezbolah ponovo ispalio baraž raketa na Izrael

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.16 Palestinske Brigade Al Kuds ispalile rakete na jug Izraela

Oružano krilo Palestinskog islamskog džihada, Brigade Al Kuds, saopštilo je da je lansiralo rakete iz Gaze prema južnom Izraelu kao odgovor na nastavak izraelskih vazdušnih napada na enklavu, prenela je Al Džazira.

"Gađali smo Sderot, Nir Am i naselja u Pojasu Gaze raketnim baražima", navodi se u saopštenju Al Kuds brigada.

Izraelska vojska je saopštila da su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u naseljima u blizini okupiranih palestinskih teritorija.

21.40 Izraelski vojni kabinet jednoglasno odlučio da izvede operaciju u Rafi

Izraelski ratni kabinet jednoglasno je večeras odlučio da izvede planiranu operaciju u gradu Rafa u južnom delu Pojasa Gaze, kako bi se "izvršio vojni pritisak na Hamas", saopšteno je iz kabineta premijera Izraela Benjamina Netnaijahua, uprkos ranijem saopštenju Hamasa da je ta palestinska grupa pristala na egipatsko-katarski predlog o prekidu vatre.

 Iz kabnieta je saopšteno da je cilj "operacije" u Rafi da se postigne napredak u oslobađanju talaca, kao i drugi ratni ciljevi, prenosi Times of Israel. 

profimedia

 

21.18 Miler: SAD protiv invazije Rafe bez obzira na Hamasov odgovor

SAD se protive izraelskoj invaziji na grad Rafu, bez obzira na Hamasov odgovor o predlogu prekida vatre, izjavio je danas portparol stejt departmenta Metju Miler.

"Ne možemo da podržimo operaciju u Rafi kako je trenutno zamišljena", rekao je Miler i dodao da SAD nisu videle kredibilan plan za zaštitu 1,5 miliona civila zarobljenih u tom gradu na jugu Pojasa Gaze, prenosi Al Džazira.

On je istakao da su SAD i pre poslednjeg odgovora Hamasa na predlog o prekidu vatre, jasno stavile do znanja da ne podržavaju Izrael u nameri da pokrene vojnu operaciju punog obima u Rafi.

Miler je takođe izrazio zabrinutost zbog izraelske naredbe da se evakuišu žitelji istočnog dela Rafe.

"Ne postoji efikasan način da im se podeli pomoć i da se osigura da imaju pristup skloništu, pristup sanitarnim uslovima na mestima na koja bi otišli", upozorio je Miler.

21.16 SAD analiziraju odgovor Hamasa o prekidu vatre

Sjedinjene Američke Države analiziraju odgovor Hamasa na predlog o prekid vatre i razgovaraće o tome sa saveznicima na Bliskom istoku u narednim satima, izjavio je danas na brifingu za novinare portparol Stejt departmenta Metju Miler.

"Mogu da potvrdim da je Hamas dao svoj odgovor. Sada analiziramo taj odgovor i razgovaramo o njemu sa našim partnerima u regionu", rekao je Miler, prenosi Rojters.

Miler je potvrdio i da je direktor CIA Bil Berns u regionu gde "radi na ovom pitanju u realnom vremenu".

21.11 Visoki komesar UN: Naredba Palestincima da se evakuišu je nehumana

Izraelska naredba Palestincima da se evakuišu iz grada Rafa na jugu Pojasa Gaze je "nehumana", navodi se u današnjem saopštenju kabineta visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folkera Tirka.

On je ukazao da je prisiljavanje stotina hiljada ljudi da beže u područja u kojima gotovo da nema pristupa humanitarnoj pomoći "nezamislivo".

Upozorio je da bi zbog izraelske ofanzive patnja Palestinaca i razaranja postali "nepodnošljivi".

"Gaza je i dalje na udaru bombi, bolesti, pa čak i gladi. A danas im je rečeno da moraju ponovo da se sele zbog izraelske vojne operacije u Rafi. To je nehumano i u suprotnosti sa osnovnim principima međunarodnih humanitarnih zakona i zakona o ljudskim pravima", navodi se u saopštenju visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

21.01 Erdogan posle razgovora sa Hanijeom zatražio da Zapad izvrši pritisak na Izrael

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas, nakon što je palestinski Hamas prihvatio dogovor o primirju, sve strane, a posebno Zapad, da "izvrše neophodni pritisak na Izrael" kako bi se postigao prekid vatre.

Erdogan je posle telefonskog razgovora sa liderom Hamasa Ismailom Hanijeom naglasio da je pozitivno to što je ta grupa prihvatila dogovor o primirju i dodao da Izrael takođe morada učini korak ka postizanju trajnog primirja.

"Tokom razgovora, u kojem sam istakao da smatram pozitivnim to što je Hamas doneo odluku na sugestiju Turske, naglasio sam da i Izrael takođe mora da učini korak u cilju postizanja trajnog prekida vatre", objavio je Erdogan na društvenoj mreži Iks.

20.45 Južna Afrika užasnuta najavom napada na Rafu

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Afrike saopštilo je danas da je "užasnuto" najavom Izraela da grad Rafa na jugu Pojasa Gaze mora odmah biti evkuisan jer će izraelska vojske na tom području dejstvovati sa "ekstremnom silom".

Ranije danas Saudijska Arabija je upozorila Izrael da ne pokreće vojnu oganzivu na grad Rafa, prenosi Rojters.

20.00 Predlog prekida vatre na koji je pristao Hamas ima tri faze

Egipatsko-katarski predlog za prekid vatre u Pojasu Gaze na koji je pristala palestinska militantna grupa Hamas uključuje tri faze, od kojih je jedna trajni prekid vatre, prenela je Al Džazira.

Prema predlogu, svaka od tri faze trajala bi 42 dana: primirje bi počelo u prvoj fazi, koja bi uključivala povlačenje izraelskih snaga iz koridora Necarim, koji Izrael koristi kako bi podelio Pojas Gaze na severni i južni deo.

Nakon toga bi, u okviru druge faze, nastupio trajni prekid vojnih i neprijateljskih operacija i potpuno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze.

U trećoj fazi došlo bi do prekida blokade palestinske enklave.

19.50 Izrael: Sporazum koji je prihvatio Hamas nisu uslovi na koje smo pristali

Izraelski zvaničnici upozorili su danas da se ne uzime u obzir saopštenje plaestinske militantne grupe Hamas da prihvata sporazum o prekidu vatre jer, kako navode, to ne podrazumeva uslove na koje je Izrael pristao.

Prema navodima zvaničnika koje citiraju izraelske televizije Kanala 12 i Kanal 13, ponuda koju je Hamas prihvatio je ponuda koju je "jednostrano izneo Egipat" i koju Izrael "ne shvata ozbiljno pre nego što se razjasne detalji", preneo je Times of Israel.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je za Reuters da se čini da je saopštenje Hamasa "lukavstvo osmišljeno da Izrael ispadne strana koja odbija dogovor".

On je kazao da je primirje na koje je Hamas pristao "ublažena" verzija egipatskog predloga koji je uključivao "dalekosežne" zaključke koje Izrael nije mogao da prihvati.

profimedia

 

19.44 UNICEF: U Gazi nema bezbednog mesta za 600.000 dece Rafe

Agencija UN za decu (UNICEF) saopštila je danas da "nema bezbednog mesta u Gazi za 600.000 dece Rafe".

"S obzirom da je stotine hiljada dece u Rafi povređeno, bolesno, neuhranjeno, traumatizovano ili živi sa invaliditetom, UNICEF poziva da se deca ne premeštaju nasilno i da vitalna infrastruktura na koju se deca oslanjaju bude zaštićena", navodi se u saopštenju.

Prema ranijim izveštajima zapadnih medija, portparol izraelske vlade David Mencer rekao je da je vojska dala instrukcije civilima da se sklone van opasnosti.

"Dali smo im bezbedna mesta na koja mogu da odu",  rekao je Mencer.

18.58 Hamas prihvatio predlog Egipta i Katara o prekidu vatre u Gazi

Rukovodstvo Hamasa prihvatilo je uslove sporazuma o prekidu vatre u Gazi.

U saopštenju se kaže da je Hamas obavestio katarske i egipatske posrednike o svojoj odluci, prenosi BBC.

Još se ne saopštavaju detalji, uključujući koliko će trajati i šta to znači za taoce koji se drže u Gazi.

"Brat mudžahid Ismail Hanije, šef političkog biroa pokreta Hamas, imao je telefonski razgovor sa katarskim premijerom šeikom Mohamedom bin Abdul Rahmanom Al Tanijem i sa egipatskim ministrom obaveštajnih službi Abasom Kamelom i obavestio ih da Hamas odobrava njihov predlog u vezi sa sporazumom o prekidu vatre", navodi se u saopštenju.

17.36 Bajden poručio Netanjahuu da je zabrinut zbog invazije na Rafu

Predsednik SAD Džozef Bajden ponovio je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom zabrinutost SAD zbog invazije na Rafu, gde se sklonilo više od milion civila iz drugih delova Pojasa Gaze i zatražio hitno otvaranje prelaza Kerem Šalom ka Pojasu Gaze kako bi humanitarna pomoć mogla da stiže u tu palestinsku enklavu, javljaju svetski mediji.

Bajden je rekao da veruje da je postizanje prekida vatre sa Hamasom najbolji način da se zaštite životi izraelskih talaca u Gazi, preneo je AP pozivajući se na neimenovanog portparola Bele kuće.

Razgovor je vođen nekoliko sati pre nego što će Bajden ugostiti jordanskog kralja Abdulaha Drugog na privatnom ručku u Beloj kući.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

 

16.37 Eksplozije odjekuju Rafom: Izrael izvršio vazdušne napade

Izraelska vojska izvela je danas vazdušne napade na Rafu, tvrdi loklano stanovništvo nekoliko sati nakon što je Izrael poručio Palestincima da evakuišu delove tog grada na jugu Pojasa Gaze, gde se sklonilo više od milion ljudi proteranih ratom, javlja Rojters.

Gradom su se čule eksplozije dok Izrael šalje poruke stanovnicima Gaze da napuste deo grada.

Posle dugih pretnji Izraela sve je veći strah od totalnog napada na Rafu dok se odugovlače pregovori u Kairu o prekidu vatre u izraelskom ratu protiv militantne grupe Hamas.

Zvaničnik Hamasa Izat al-Rašik rekao je u saopštenju da bi svaka izraelska operacija u Rafi dovela u opasnost pregovore o primirju, navodi Rojters.

15.47 Američki zvaničnik: Bajden će razgovarati s Netanjahuom

Predsednik SAD Džo Bajden razgovaraće danas sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, dodajući da bi dogovor oko primopredaje talaca bio najbolji način da se izbegne invazija na Rafu.

On je rekao i da u momentu kada strahovanje od mogućeg napada raste u svetu, Bela kuća ne može da govori u ime izraelskih snaga.

Tanjug/AP/Patrick Semansky, File

 

"Ali mi smo izraelskoj vladi jasno stavili do znanja kakav je naš stav prema velikoj kopnenoj invaziji na Rafu", rekao je on, prenosi Reuters.
 

14.42 Pogledajte u galeriji kako izgleda evakuacija stanovništva u gradu Rafa

13.00 Bajden i jordanski kralj Abdulah Drugi sastaju se danas u Beloj kući

Predsednik SAD Džozef Bajden sastaće se danas u Beloj kući sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim. Jordanski diplomata rekao je Rojtersu da sastanak Bajdena i kralja Abdulaha neće biti formalni bilateralni, već neformalni privatni sastanak.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

To susreta će doći u trenutku kada su Bajdenova administracija i izraelski zvaničnici i dalje u sukobu oko planiranog izraelskog vojnog upada na grad Rafu na jugu Gaze. Izrael je Palestincima poručio danas da počnu da se evakuišu iz nekih delova Pojasa Gaze.

12.30 De Kro: Belgija će pokrenuti u EU pitanje sankcija Izraelu

Belgija će pokrenuti razgovore o mogućim trgovinskim sankcijama EU protiv Izraela zbog njegovih akcija u pojasu Gaze, koje su dovele do smrti više od 34.000 ljudi, izjavio je belgijski premijer Aleksandar De Kro.

Tanjug AP/Bertrand Guay, Pool via AP

 

"Belgijska vlada je pre nekoliko nedelja odlučila da uvede trgovinske sankcije protiv Izraela. Međutim, ako Belgija sama uvede ove sankcije, onda će se trgovinski putevi jednostavno promeniti, tako da već nekoliko nedelja razgovaramo o tome da se reši ovaj problem, a da to se o tome ne govori glasno", rekao je on, a prenosi belgijski list HLN.

Premijer Belgije je podsetio da je Evropska unija zaključila sporazum o pridruživanju sa Izraelom, koji sadrži uslove koji se odnose na ljudska prava i naveo da je Belgija zatražila od šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da "razmotri ovo pitanje".

10.18 Galant rekao Ostinu da Izrael mora da pokrene ofanzivu na Rafu na jugu Gaze

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Lojdom Ostinom da Izraelu nije preostalo ništa drugo nego da pokrene ofanzivu na Rafu na jugu Pojasa Gaze nakon raketnog baraža iz tog grada na položaje izraelske vojske na granici.

Tanjug/AP

 

Galant je tokom noćašnjeg razgovora detaljno opisao napore Izraela da postigne sporazum za oslobađanje talaca i privremeni prekid vatre, navodeći da u ovoj fazi Hamas odbija svaki predlog koji bi to omogućio postizanje dogovora, saopštila je Galantova kancelarija, preneo je Tajms of Izrael.

Galant je zahvalio Ostinu na bliskoj saradnji i naglasio da SAD imaju važnu ulogu u pregovorima za oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Tanjug/AP

 

08.10 Izraelski vojni radio: IDF počeo evakuaciju palestinskih civila iz Rafe

Izraelska vojska (IDF) počela je evakuaciju palestinskih civila iz Rafe na jugu Pojasa Gaze pre otpočinjanja ofanzive na taj grad, javio je danas izraelski vojni radio. Izraelska vojska nije zvanično potvrdila tu informaciju, prenosi Rojters. Radio je javio da je evakuacija trenutno fokusirana na nekoliko perifernih okruga Rafe iz kojih će Palestinci biti upućeni u naselja sa šatorima u obližnjem Kan Junisu i Al Muvasiju.

Istovremeno, Tajms of Izrael piše da IDF poziva Palestince da se evakuišu iz istočnih naselja Rafe pred planiranu ofanzivu. Kako se navodi, civili se pozivaju da se evakuišu u proširenu humanitarnu zonu u oblastima Al Mavasija i Kan Junisa. Više od milion Palestinaca našlo je utočište u Rafi, gde su se sklonili od sukoba u ostalim delovima Pojasa Gaze, a zapadne zemlje i Egipat izrazile su ozbiljnu zabrinutost da bi izraelska ofanziva na taj grad dovela do velikog broja civilnih žrtava.

07.50 Bez pomaka u razgovorima Hamasa i posrednika u Kairu

Lideri palestinske militantne grupe Hamas nisu ni drugi dan sastanka u Kairu s posrednicima iz Egipta i Katara postigli napredak u razgovorima o primirju sa Izraelom i ostaju pri zahtevu da svaki dogovor mora da uključuje prekid rat u Pojasu Gaze, rekli su palestinski zvaničnici, prenosi Reuters.

Jedan neimenovani palestinski zvaničnik upoznat sa tokom razgovora rekao je da je delegacija Hamasa stigla u Kairo s namerom da postigne dogovor, "ali ne po svaku cenu".

07.38 Netanjahu: Nećemo pristati na povlačenje iz Gaze

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je da, usled glasina koja su se pojavile tokom vikenda o međunarodnom pritisku na Izrael da pristane na prekid vatre i okonča rat u Gazi u okviru dogovora o taocima, Izrael neće pristati na kraj ratne kampanje i povlačenje izraelske vojske iz Pojasa, a prenosi Times of Israel.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

07.26 Hezbolah ispalio baraž raketa na Izrael

Baraž od oko 40 raketa ponovo je ispaljen iz Libana na Izrael, a neke od raketa su presretnute, saopštava IDF. Nema izveštaja o povređenima u napadu. IDF je prvobitno saopštila da je lansirano oko 65 raketa, ali je kasnije taj broj smanjila na 40. Odgovornost za napad preuzeo je Hezbolah. 

07.14 Izraelska policija upala u prostorije Al Džazire u Jerusalimu

Izraelska policija izvršila je raciju u hotelskoj sobi u Jerusalimu koju koristi Al Džazira.

Ovu prostoriju Al Džazira koristi defakto kao svoju kancelariju od nedelje, nakon odluke vlade Benjamina Netanjahua da zatvori TV stanicu u vlasništvu Katara.

Snimak koji kruži internetom prikazuje policajce u civilu kako demontiraju kamere u hotelskoj sobi.

Komentari (0)

Svet