Fokus

Skandalozna izjava guvernerke Njujorka: Crna deca u Bronksu ne znaju šta znači reč "kompjuter"

Komentari

Autor: The Guardian

07/05/2024

-

22:41

Skandalozna izjava guvernerke Njujorka: Crna deca u Bronksu ne znaju šta znači reč "kompjuter"
Keti Hočul - Copyright Tanjug AP/Stefan Jeremiah

veličina teksta

Aa Aa

Guvernerka države Njujork iz redova Demokratske stranke, Kejti Hočul, govoreći na Globalnoj konferenciji "Milken instituta" u Santa Monici, Kalifornija, uputila je uvredljiva stereotipna određivanja afroameričke dece Bronksa, rekavši da "crna deca Bronksa ne znaju šta znači reč kompjuter".

Hočul je međutim jako brzo morala da odreaguje i da "povuče" svoju izjavu pod salvom kritika koja je zapljusnula društvene mreže.

Hočul je nameravala da svoj nastup na Globalnoj konferenciji instituta Milken u Kaliforniji u ponedeljak iskoristi da predstavi "Empire AI", konzorcijum vredan 400 miliona dolara koji ona vodi u procesu stvaranja računarskog centra sa veštačkom inteligencijom u severnom delu Njujorka.

Umesto toga, zakopala se u rupu, kako piše "The Guardian" sa izjavom zbog koje je brzo požalila.

"Trenutno imamo, znate, mladu crnu decu koja odrastaju u Bronksu koja ni ne znaju šta znači reč kompjuter", rekla je Hočul, prenosi "The Guardian". Poktrepljujući svoju tvrdnju, dodala je: "Oni ne znaju, ne znaju ove stvari".

Reakcija na ovu kontroverznu izjavu je bila brza i prodorna.

Amanda Septimo, članica parlamenta države Njujork koja predstavlja Južni Bronks, nazvala je Hočulove primedbe "štetnim, duboko dezinformisanim i zaista užasnim".

Ona je na društvenoj mreži "X" (Iks) rekla da "ponavljanje štetnih stereotipa o jednoj od naših najzapostavljenijih zajednica samo održava sisteme zlostavljanja".

Koleginica poslanice Septimo, takođe stanovnica Bronksa, Karines Rejes rekla je da je duboko uznemirena ovim primedbama i podstakla Hočul da "radi bolje".

"Naša deca su bistra, briljantna, izuzetno sposobna i više nego zaslužuju sve prilike koje se pružaju drugoj deci", rekla je Rejes, prenosi "The Guardian".

Već u ponedeljak uveče, Hočul je morala da uputi javno izvinjenje, pojašnjavajući svoju izjavu.

"Pogrešila sam i žalim zbog toga. Naravno, crnačka deca u Bronksu znaju šta su računari. Problem je u tome što im prečesto nedostaje pristup tehnologiji koja je potrebna da bi krenuli na visoko plaćene poslove u industrijama u razvoju kao što je veštačka inteligencija", rekla je Hočul, piše "The Guardian".

Ovo nije prvi put ove godine da se Hočul našla u neugodnoj situaciji zahvaljujući svojim izjavama.

U februaru je postavila pitanje šta bi se dogodilo ako Kanada napadne neki američki grad, kao metaforu za izraelsku vojnu operaciju u Gazi, dajući ovo poređenje i mogući odgovor SAD, kao izraelski odgovor na napade Hamasa 7. oktobra.

"Ako bi Kanada ikada napala Bafalo, žao mi je, prijatelji moji, sledećeg dana ne bi bilo Kanade", rekla je Hočul tada.

Izvinjenje zbog "lošeg izbora reči" tada je takođe došlo jako brzo, zaključuje "The Guardian".

Komentari (0)

Svet