Fokus

Argentina u "raljama" galopirajuće inflacije: Najveća novčanica od 10.000 pezosa vredi oko 10 dolara

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2024

-

22:17

Argentina u "raljama" galopirajuće inflacije: Najveća novčanica od 10.000 pezosa vredi oko 10 dolara
Tanjug AP/Natacha Pisarenko - Copyright Tanjug AP/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

Godišnja stopa inflacije u Argentini je u martu dostigla 287 odsto, što je među najvišim u svetu, prenosi AP.

Agencija navodi da će jučerašnje saopštenje centralne banke olakšati teret mnogim Argentincima koji moraju da nose ogromne torbe, pa i kofere, pune gotovine kako bi obavili uobičajene transakcije.

Novčanica od 10.000 pezosa vredi 11 dolara prema zvaničnom kursu i 9 dolara po kursu na crnom tržištu i očekuje se da će biti puštena u promet sledećeg meseca.

Najpopularnija novčanica i dalje je ona od 1.000 pezosa, koja je prvi put štampana 2017. godine i vredela je oko 58 dolara na crnom tržištu, a sada je svega oko jednog dolara.

Desničarski predsednik Argentine Havijer Milej, koji je preuzeo dužnost prošlog decembra, pobedio je na osnovu obećanja da će ukrotiti inflaciju i stabilizovati lokalnu valutu tako što će preokrenuti politiku prrthodnih levičarskih vlada koje su štampale novac za finansiranje javne potrošnje.

U međuvremenu, njegove oštre mera štednje podigle du cene na nivoe u SAD i Evropi, što je drastično produbilo ekonomske probleme običnih Argentinaca.

Zbog toga su organizovani masovni štrajkovi širom zemlje, a poslednji u nizu planiran je za četvrtak, napominje AP.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet