Planeta

Indija istražuje navodne ilegalne transplantacije bubrega u Nju Delhiju

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2023

-

15:42

Indija istražuje navodne ilegalne transplantacije bubrega u Nju Delhiju
Indija istražuje navodne ilegalne transplantacije bubrega u Nju Delhiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gradska vlada Nju Delhija istražuje bolnicu Apolo, koja je deo najvećeg lanca privatnih bolnica u Indiji, nakon izveštaja koji povezuju bolnicu s ilegalnom prodajom bubrega državljana Mjanmara i obavljanjem transplantacija, prenosi Rojters.

Izveštaj britanskog Telegrafa navodi da su mladi seljani iz Mjanmara prebačeni u Delhi gde su bili namamljeni da prodaju bubreg svojim imućnijim zemljacima i pominje Apolo u takozvanoj aferi "bubrezi za gotovinu".

"Sve sugestije o našem namernom ili implicitnom saučešništvu u dozvoljavanju bilo kakvih nezakonitih radnji koje se odnose na transplantaciju organa potpuno su netačne", saopštio je Apolo.

Indraprasta Medikal Kor, saradnik kompanije Apolo, koji upravlja dve bolnice u Delhiju, je saopštio da je pokrenuo istragu o ovom slučaju, dodavši da su optužbe lažne i obmanjujuće, kao i da će sarađivati sa vlastima kada dobije informacije da je istraga počela.

"Ovo pitanje zahteva duboku istragu i konkretne dokaze pre odlučivanja o daljim postupcima", rekao je Anil Kumar, direktor Nacionalne organizacije za transplantaciju organa i tkiva.

Lanac Apolo, koji vodi preko 70 bolnica širom Indije, sproveo je 1.641 transplantaciju 2022. i takođe leči strane državljanje.

Mjanmar nije prokomentarisao upletenost svojih građana u navodne ilegalne transplantacije u inostranstvu.
 

Komentari (0)

Svet