Planeta

Pentagon otvorio istragu protiv američkog vojnika uhapšenog u Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2024

-

23:30

Pentagon otvorio istragu protiv američkog vojnika uhapšenog u Rusiji
Pentagon otvorio istragu protiv američkog vojnika uhapšenog u Rusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pentagon je pokrenuo istragu o američkom vojniku Gordonu Bleku, koji je 2. maja uhapšen u Rusiji zbog kršenja zakona.

"Vojska je otvorila administrativnu istragu kako bi utvrdila činjenice i okolnosti oko njegovog putovanja. Zvanični ili bilo kakav odlazak u Rusiju je strogo zabranjen. Američki Stejt department ne savetuje putovanja u Rusiju, koju rangira kao najveću opasnost pored zemalja poput Avganistana, Sirije, Irana i Sudana", navodi se u saopštenju Pentagona.

Dodaje se da se Blek prijavio u američku vojsku kao pešadinac 2008. godine. Nedavno je bio raspoređen u Osmu armiju američkih snaga u Južnoj Koreji. On se 10. aprila odjavio iz Osme ​​armije kako bi se vratio u Fort Kavazos u Teksasu, dodao je Pentagon.

Ali umesto da se vrati u Sjedinjene Američke Države, on je odleteo iz Južne Koreje u Kinu, a zatim u Vladivostok.

Pentagon navodi da je otišao u Rusiju "iz ličnih razloga" i da je prekršio pravila svojim neovlašćenim putovanjima u Kinu i Rusiju.

Policija je 2. maja uhapsila američkog štabnog narednika Gordona Bleka u ruskom gradu Vladivostoku na Dalekom istoku zbog sumnje da je pokrao ženu sa kojom je bio u vezi.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Blek priveden u hotelu nakon što je 32 godišnja žena prijavila policiji krađu.

Ona je bila u vezi sa Blekom nakon sastanka u Južnoj Koreji, a kada se vratila u Vladivostok, ostali su u kontaktu preko interneta, saopštilo je Ministarstvo.

"Blek je u Vladivostok stigao 10. aprila. Nakon što se posvađao sa ženom u njenoj kući, ona je otkrila da je nestao novac i obratila se policiji za pomoć. Policajci su osumnjičenog pronašli u jednom od gradskih hotela. On je kupio avionske karte i nameravao je da odleti kući", navodi se u saopštenju.

Prema pisanju ruskih medija, Amerikanac je pretukao ženu i ukrao 200.000 ruskih rubalja (2.200 dolara).

Ni Blek ni njegovi predstavnici nisu bili dostupni za komentar njegove verzije događaja. Ali njegova majka Melodi Džons rekla je za "ABC News" da je bila zabrinuta zbog njegovog odlaska u Rusiju i da "oseća da mu je namešteno".

Pervomajski okružni sud Vladivostoka saopštio je da je odlučio da Bleka zadrži u istražnom zatvoru do 2. jula zbog "krađe imovine građanke T., nanevši joj značajnu materijalnu štetu".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da slučaj nema politički element i da nema optužbi za špijunažu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet