Briselske vesti

Mišel: EU da se suprotstavi agresivnim akcijama Kine i Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2021

-

13:27

Mišel: EU da se suprotstavi agresivnim akcijama Kine i Rusije
Mišel: EU da se suprotstavi agresivnim akcijama Kine i Rusije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel danas je izjavio da je Evropska unija spremna da se suprotstavi "agresivnim akcijama Kine i Rusije", ponudivši podršku američkom predsedniku Džou Bajdenu tokom njegove prve evropske turneje.

"Branićemo se od praksi koje predstavljaju bezbednosne pretnje. Peking je sistematski rival, ali i partner. Nastavićemo da se zalažemo za odbranu ljudskih prava u Sinđangu, Hongkongu i bilo gde", izjavio je Mišel, a preneo Rojters.

Predloženo odricanje prava na intelektualnu svojinu na vakcine protiv kovida-19 i tretmani lečenja nisu "suvo zlato", rekao je danas predsednik Saveta EU, dodavši da očekuje da će se pričati o ovoj temi na predstojećem Samitu G7 u Velikoj Britaniji od 11. do 13. juna.

"Pitanje intelektualne svojine će najverovatnije biti pokrenuto", rekao je Mišel na konferenciji uoči samita koji počinje sutra.

On je dodao da odricanje prava na patent na vakcinu "zvuči dobro" i da nije u pitanju "suvo zlato."

"Sporazum o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine (TRIPS) već nudi fleksibilnost i želimo da se fokusiramo na konkretne predloge, poput promocija dobrovoljnih licenci i udruživanje patenata po obostrano dogovorenim uslovima", izjavio je Mišel.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa