Region

Abazović u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu - sastao se s Vučićem: Više ste nego dobrodošli su svoju bratsku Crnu Goru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2022

-

09:34

Abazović u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu - sastao se s Vučićem: Više ste nego dobrodošli su svoju bratsku Crnu Goru
Aleksandar Vučić i Dritan Abazović - Copyright Instagram.com/buducnostsrbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović danas će boraviti u zvaničnoj poseti Beogradu, što će biti njegova prva zvanična poseta od kada je stupio na dužnost premijera. Njega očekuju susreti sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije.

15.16 Sastanak sa Dačićem u Skupštini Srbije

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se sa predsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Dačić je čestitao Abazoviću izbor za predsednika Vlade Crne Gore, uz iskrene želje za uspeh u obavljanju ove visoko odgovorne i zahtevne funkcije. Dačić je istakao da o posvećenosti unapređenju bilateralnih odnosa svedoči činjenica da je Srbija među prvim zemljama koju je premijer Crne Gore posetio od stupanja na dužnost.

14.27 Vučić i Abazović: Rešeno pitanje zabrana ulaska poslanika Crne Gore u Srbiju

Vučić i Abazović obratili su se novinarima nakon sastanka, gde su istakli da veruju kako će uspeti da naprave pomak u odnosima Srbije i Crne Gore.

 

 

"Najviše je potencirana tema regionalne saradnje, naročito kada je u pitanju infrastruktura, ali i nadolazeća energetska kriza", rekao je Abazović.

On je napomenuo da je rešen problem pojedinih poslanika Crne Gore kojima nije bio omogućen ulazak u Srbiju. "Predsednik Vučić je uspeo da reši još jedno pitanje, važno naročito za poslanike Crne Gore, pozvao je ministra unutrašnjih poslova i zamolio ga da praksa koja je postojala bude ispravljena. Od 1. jula svi građani Crne Gore, poslanici i predstavnici Vlade će u Srbiju moći da ulaze bez restrikcija", rekao je on. "Pozivam građane Srbije da odmor provedu u Crnoj Gori. Više ste nego dobrodošli, u svoju bratsku Crnu Goru", poručio je Abazović.

Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore u junu 2021. više poslanika koji su glasali za taj dokument prijavilo je da je doživelo neprijatnosti na granici sa Srbijom i da ih je srpska policija pretresala i zadržavala na graničnim prelazima.

13.15 Abazović se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

"Poželeo sam dobrodošlicu premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću. Tokom radnog ručka smo razmenili mišljenja o aktuelnim temama i saglasili se da ćemo nastaviti da gradimo bolje odnose", napisao je Vučić na Instagramu.

 

 

 

12.02 Abazović: Odnosi treba da okrenu novi list

"Odnosi Srbije i Crne Gore treba da okrenu novi list. Mi smo danas ovde da okrenemo novi list i da podignemo odnose na najviši mogući nivo. To je politika naše vlade", rekao je Dritan Abazović.

“Mislim da je neprirodno da budemo u bilo kakvom šumu komunikacije.Verujem, osećam tu energiju u Beogradu, da je počeo novi ciklus”, dodao je on.

11.54 Brnabić: Otvoreni smo da rešavamo sva pitanja

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da je poseta Abazovića Srbiji veoma važna.

"Nadam se da ćemo ovom posetom uspeti da postignemo ono što znam da i vi i ja želimo, a to je da resetujemo odnos između Srbije i Crne Gore i da uđemo u eru najboljih mogućih odnosa. Kao što ste vi često govorili, nemamo bliže od Cne Gore i Srbije, ni politički, ni ekonomski, ni u smislu ljudi, povezuju nas sve vrste odnosa. Nekako se u poslednjih nekoliko godina nakupilo dosta otvorenih i teških pitanja. Želim da vas uverim da ćemo mi u Srbiji biti otvoreni da rešavamo ta pitanja i da unapređujemo političke i ekonomske odnose. Imali smo jako dobre razgovore, vrlo konkretne i pragmatične. Definisali smo pitanja koja možemo brzo da rešavamo, a koja mogu odmah da utiču na poboljšanje privrednih odnosa", rekla je Ana Brnabić na konfereniciji za novinare posle sastanka. 

11.06 Bilateralni susret pa sastanci delegacija

Povodom Abazovićeve posete Beograd je ukrašen crnogorskim zastavama i bilbordima nakojima je srpska i crnogorska zastava.

Nakon svečanog dočeka usledio je bilateralni sastanak premijerke Srbije i predsednika Vlade Crne Gore, a potom slede sastanci delegacija Crne Gore i Srbije.

10.11 Svečani doček za Abazovića ispred Palate Srbija

Premijerka Ana Brnabić priredila je svečani doček za Dritana Anazovića ispred palate Srbija. Postrojena je garda i inoniraju se himne Srbije i Crne Gore. 

Euronews TV

09.20 Sa kakvim porukama Abazović dolazi u Beograd?

Uoči posete Srbiji, Dritan Abazović dao je ekskluzivan intervju za Euronews Srbija. On je poručio da u beograd dolazi sa najboljim namerama i porukama i da želi da odnosi Srbije i Crne Gore budu podignuti na viši nivo.

"Jedna jako brza poseta, prva regionalna poseta koja se dešava u Beogradu, što je po meni normalno, ne želeći na ovaj način da umanjim značaj drugih adresa koje su za Crnu Goru podjednako važne. Ali, mi dolazimo sa najboljim namerama i sa najboljim porukama. Mi želimo da regionalnu saradnju, a posebno saradnju između Crne Gore i Srbije, dovedemo na jedan viši nivo nego što je to bilo u prethodnom periodu. Naravno, za tango je potrebno dvoje, i uzalud će biti naša dobra volja, ako je ne nađemo s druge strane. Ono što su moja uverenja i što su moji sastanci sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji su se već desili u Davosu i u Ohridu pokazali, to je da će i ta druga strana apsolutno imati podjednako dobru volju kao što ima crnogorska", rekao je Abazović.

On je dodao da u Beograd dolazi sa željom da se "rifrešuju odnosi i da se nađu rešenja oko par pitanja kojja su ostala gorka iz prethodnog perioda.

Neka pitanja treba tek da aktuelizujemo koja su pozitivna, u smislu snažnije ekonomske saradnje, pa i u kontekstu krize i pokazivanja veće solidarnosti između dve države. Ako me pitate o pitanjima koja su ostala otvorena, mi imamo neka pitanja koja bi trebalo da rešimo. Mi ćemo sa dobrim vestima poći u vezi razmene ambasadora Crne Gore i Srbije. Mislim da ćemo vrlo brzo izaći sa novim kandidatom za ambasadora Crne Gore u Beogradu. Verujem i da će druga strana iskazati isto načelo. Sa druge strane, imamo situaciju da je Svetozar Marović i dalje u Srbiji. I to je pitanje koje moramo da otvorimo", rekao je Abazović.

09.10 Kada će biti potpisan Temeljni ugovor sa SPC?

Juče je iz kabineta predsednika Vlade Crne Gore saopšteno da su radne grupe Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve načelno uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora. Kako se dodaje, radna verzija će dalje ići prema radnim telima vlade u skladu sa uobičajenom prodecudurom.

"Kao što smo obećali, u cilju ostvarivanja pune transparentnosti, tekst će ubrzo biti objavljen na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Danas Vijesti pišu da je Radna verzija Temeljnog ugovora prerpela nekoliko izmena u odnosu na verziju iz januara koju je tadašnja vlada, čiji je premijer bio Krivokapić, poslala SPC. Kako pišu Vijesti: “Član 7 ugovora sada predviđa da se država obavezuje da, u skladu sa sopstvenim pravnim poretkom, izvrši uknjižbu svih neupisanih nepokretnosti u vlasništvo četiri episkopije u Crnoj Gori i njihovih crkveno-pravnih lica kojima pripadaju". Opširnije u posebnom tekstu

profimedia

 

09.00 Vlada Crne Gore formirala radnu grupu za analizu Otvorenog Balkana

Novi premijer Crne Gore u prethodnom peridou davao je pozitivne izjave o inicijativi Otvoreni Balkan, a prisustvovao je i Samitu Otvorenog Balkana u Ohridu, kada je i najavljena njegova poseta Beogradu. Na pitanje Euronews Srbija da li će se Crna Gora pridružiti Inicijativi Otvoreni Balkan, Abazović je rekao da je potpredsednica Vlade Crne Gore zadužena da formira radno telo koje će biti međuresorno.

"Predstavnici mnogih ministarstava će biti tu, kao i predstavnici civilnog sektora. I oni će uraditi jednu analizu koju na kraju treba predstaviti vladi. Ako na kraju te analize sve bude kako treba, ne vidim nikakav problem", rekao je Abazović.

Instagram.com/buducnostsrbije

 

08.55 Vučić: Očekujemo dobru posetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ranije i pozvao Abazovića u zvaničnu posetu Beogradu rekao je da veruje da se odnosi dve zemlje mogu unaprediti.

"Očekujemo dobru posetu, razgovaraćemo o svim važnim temama sa Dritanom Abazovićem. Verujem da je moguće da napravimo nešto bolje odnose u poređenju na one koje smo imali ranije", rekao je Vučić u nedelju.

08.45 Sa kim će se sve Abazović sastati u Beogradu?

Za Abazovića će biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija, a potom će se sastati sa premijerkom Anom Brnabić. Sastanak će održati i delegacije dve vlade, nakon čega se očekuju izjave za medije. Abazović će se sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vili "Bokeljka", dok će sastanak sa predsednikom Narodne Skupštine Ivicom Dačićem biti održan u zgradi parlamenta.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa