Evropa

Da li je Britanija spremna da odloži primenu Severnoirskog protokola – Džonson sa liderima EU

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2021

-

12:42

Da li je Britanija spremna da odloži primenu Severnoirskog protokola – Džonson sa liderima EU
Da li je Britanija spremna da odloži primenu Severnoirskog protokola – Džonson sa liderima EU - Copyright Tanjug AP/Peter Nicholls

veličina teksta

Aa Aa

Britanija je pozvala Evropsku uniju da odustane od spora sa Londonom zbog trgovinskih aranžmana nakon Bregzita u Severnoj Irskoj.

Ministar spoljnih poslova Dominik Rab pozvao je EU da zauzme pragmatičniji pristup pitanju Severne Irske, a Boris Džonson je danas vodio razgovore sa ključnim liderima u Uniji, jer je spor oko protokola Severna Irska zapretio da u drugi plan stavi domaćinstvo Britanije Samitu G7, prenosi BBC.

Premijer se danas sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na marginama skupa u Kornvalu, nakon što je Dauning Strit nagovestio da je Velika Britanija spremna da jednostrano odloži punu primenu Severnoirskog protokola.

Prema tom protokolu, koji je stupio na snagu 1. januara, kada je Velika Britanija napustila EU, ova britanska provincija i dalje je u jedinstvenom evropskom tržištu i carinskoj uniji robe koja u Severnu Irsku stiže iz ostalog dela Velike Britanije, a London tvrdi da je protokol neodrživ u svom sadašnjem obliku.

Džonson je upozorio da će London učiniti "sve što bude potrebno" da obezbedi slobodan protok trgovina između Britanije i Severne Irske, uključujući aktiviranje zaštitne klauzule.

"Mislim da to možemo da rešimo, ali na našim prijateljima i partnerima iz EU je da shvate da ćemo mi učiniti sve što bude potrebno. Smatram da, ako se protokol i dalje bude primenjivao na ovaj način, onda očigledno nećemo oklevati da primenimo član 16", istakao je premijer Velike Britanije.

Dodao je da Ujedinjeno Kraljevstvo jedna teritorija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa